До средата на месеца в повечето райони от страната не се очакват валежи

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни, а динамиката на атмосферните процеси се увеличава.

Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и нерядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. 

Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "сиромашко", или "циганско лято". Така ще е и тази година - месецът започва със слънчеви дни и по-високи от обичайните температури, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очаква се средната месечна температура да бъде над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на р. Струма между 8 и 10 градуса, а в планинските райони от -5 до 3 градуса.

Сега Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -7 и -2 градуса, по-високи по Черноморието. Най-високите стойности на термометъра пък ще достигат 20-25 градуса.

Месечната сума на валежите, която обикновено в по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра/кв.м, а в южните и планинските райони достига 60-90 л/кв.м, обаче ще бъде под нормата, като до средата на ноември в повечето райони от страната няма да вали.

През първата десетдневка температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че след 5 ноември има изгледи да се понижат. През повечето дни от този период над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, а на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла.

Временни увеличения на облачността се очакват около 8 ноември, когато на отделни места ще превали слаб дъжд.

През втората десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните. В равнинната част от страната ще преобладава облачно и мъгливо време, на места с ръмежи. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където и температурите ще бъдат по-високи.

По-значителни увеличения на облачността и дъжд се очакват около 15 и 19 ноември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третата десетдневка прогнозата сочи нараснала динамика на атмосферните процеси. Около 23-ти, 26-и, а също така в края на месеца през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има превалявания и понижение на температурите.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и залязва в 17,20 ч., като продължителността на деня е 10 часа и 20 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 7,36 часа и ще залязва в 16,54 ч., а продължителността на деня ще е намаляла до 9 часа и 18 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
7 ноември - новолуние,
15 ноември - първа четвърт,
23 ноември - пълнолуние, 
30 ноември - последна четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"