След рязкото затопляне през април, което ни докара почти лятно време, синоптиците очакват захлаждане

През май се очаква понижаване на температурите, прогнозира пред радио "Фокус" синоптикът от НИМХ-БАН Красимир Стоев. Той очаква минималните температури за месеца да са между 5 и 10 градуса, а максималните - от 29 до 34 градуса, като предстоящите почивни дни ще бъдат дъждовни.

Промяната на времето идва след рязкото затопляне през април, което донесе почти лятно време. Най-топло ще е към 3-4 май. Ще има високи температури, но времето ще е неустойчиво - очакват се валежи, гръмотевични бури и градушки.

"През периода 4-10 май въздушната маса над страната ще е силно неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, вятър и градушки. Към края на първото десетдневие ще настъпи понижение на максималните температури. Предстоящите почивни дни ще бъдат с чести валежи в Западна и Централна България“, допълва синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология. 

По думите му в началото на втората десетдневка на май се очаква временно стабилизиране и повишаване на температурите. Валежите ще са около и под нормата в Източна България, а в Западна - около и над нормата,. Не се прогнозират слани.

В края на месеца ще имаме средни максимални температури около 28 градуса. Има вероятност и на 24 май да превали. Валежите ще са около и над нормата, каза още Стоев пред БНТ.

Източник: агенция "Фокус", БНТ