Малък Сечко идва със слънчево и необичайно топло време

Февруари започва с предимно слънчево време, доста по-топло от обичайното, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) пред агенция "Фокус".

Средната месечна температура се очаква да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините варира между -8 и -3. Най-ниските температури този февруари в по-голямата част от страната ще слязат до -9, дори -14 градуса, а най-високите ще достигнат 17-22 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 30 и 50 мм, в планините - между 40 и 70 мм, а в Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 мм.

Малък Сечко идва с предимно слънчево време, доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където духа умерен югозападен вятър. На 3-ти ще завали дъжд, а от северозапад бързо ще нахлува студен въздух и със застудяването дъждът ще преминава в сняг.

Впоследствие валежите ще спрат, облачността бързо ще се разкъсва и намалява. Ще е ветровито и относително по-студено.

През втората половина на десетдневката температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно понижение на температурите, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка.

През втората десетдневка температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи има около 12 февруари и през втората половина от десетдневката; ще последват и краткотрайни застудявания.

През третата десетдневка по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата. Все още са възможни и чести валежи.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ при БАН