Астрономическата зима започва на 21 декември в 18,28 ч.

Декември е първият зимен месец, в който преобладаващото време е облачно и мъгливо. Студените нахлувания на арктически въздух от север зачестяват и вали сняг. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т.нар. "поврати на топлина".

Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна - 4-5. Мрачните дни са средно от девет до 14, ясните - едва два-четири, а мъгливите дни в равнинните райони са между седем и 12.

Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Тази година обаче се очаква да вали доста повече, а температурите да са малко по-ниски от климатичните норми, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Първият истински зимен месец започва с много динамично време. Под влияние на серия средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близо до нас, се създават условия за значителни валежи.

През първите дни от месеца ще духа умерен, а в източните райони и северно от планините - и временно силен южен-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Все още ще вали само дъжд.

Към 4-5 декември от север-северозапад започва да нахлува студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневката температурите относително ще се повишат. но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Времето ще се задържи динамично и през втората десетдневка. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13 декември и в края на 10-дневния период отново ще има валежи в по-голямата част от страната, предимно от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневка отново има вероятност за валежи. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л./кв.м, а в планините и най-южните райони - между 70 и 120 л/кв. м.

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. която в Северна България и високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от -8 до -3 градуса. Най-ниските
температури през месеца ще бъдат между -15 и -10 градуса, по Черноморието - около -7 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, като в районите, чувствителни на южен вятър, ще достигат и до 18 градуса.

В началото на декември Слънцето в София изгрява в 7,37 ч. и залязва в 16,54 ч., а продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца - и на годината - Слънцето ще изгрява в 7,57 ч. и ще залязва в 17,03 ч, а продължителността на деня е 9 часа и шест минути.

Фазите на Луната през месеца са:
3 декември - пълнолуние,
10 декември - последна четвърт,
18 декември - новолуние,
26 декември - първа четвърт.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ при БАН