Отпускарският месец продължава тенденцията от юли, с валежи над нормата

Времето през август отново ще бъде дъждовно, а средните температури ще са нормални за сезона, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура през август за равнините е  21-24 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса, а тази година се очаква стойностите им да са около нормата, минимум 9-14 градуса и максимум 32-37 градуса.

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е 30-50 л/ кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м, като тази година се очаква валежите да са над нормата.

В началото на новия месец преваляванията и гръмотевичните бури ще намалеят в сравнение с последната седмица на юли и през повечето дни от първата десетдневка ще са на малко места, главно в западната половина от страната. Ще има повече слънчеви часове и в повечето райони, с малки колебания, температурите ще са близки до обичайните за периода.

През втората десетдневка има тенденция за относително стабилизиране на времето и по-високи температури. Вероятност за превалявания има в началото, около 14-и и към края на десетдневката.

През третото десетдневка се очаква отново да се увеличи неустойчивостта на времето и вероятността за превалявания на повече места. Температурите постепенно ще се понижават.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ