Евроскептиците инициират вота заради обвиненията, че Юнкер като премиер на Люксембург е помагал на международни компании да укриват данъци

Наскоро избраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде подложен на вот на недоверие в Европейския парламент, пише "Стандарт".

Измами с данъци

Причина за мярката са скандалните разкрития, че по време на неговото 18-годишно управление на Люксембург чрез тайна сделка страната е помогнала на някои от най-големите световни компании да укрият милиарди долари данъци.

Президентът на Европейският парламент Мартин Шулц е получил искане за провеждане на вот на недоверие срещу Европейската комисия от 1/10 от членовете на парламента.

Пленарната сесия на ЕП ще бъде от 24 до 27 ноември. Тогава ще се проведат и дебатите по вота на недоверие.

Инициаторите

Инициатори на вота са евроскептиците в ЕП - британската партия на Найджъл Фараж и италианската партия на Бепе Грило, френският "Национален фронт", на Мари льо Пен. За такова гласуване подкрепа вече изразиха и левите партии в Европейския парламент.

За да падне Юнкер от поста, 2/3 от евродепутатите трябва да гласуват срещу Европейската комисия. Това ще доведе до до оставка на целия състав на комисията. Вероятността това да се случи е малка.

Досега има едва седем подобни случая на вот на недоверие в 35-годишната история на Европейския парламент. Нито едно от тях не е довело до сваляне на състав на ЕК, но през 1999 година тогавашният председател на ЕК Жак Сантер подаде оставка.