Според данните на властите, българинът се е обогатил по незаконен начин с десетки хиляди долари

Властите в САЩ повдигнаха обвинения на 37-годишен българин в манипулация на стоковите пазари. Българинът е манипулирал търг за купуването на три компании на борсата в САЩ, сред които Avon Products Inc, Tower Group International Ltd. и Rocky Mountain Chocolate Factory Inc, пише "Уолстрийт джърнъл".

Схемата

Според изданието 37-годишния Недко Недев, живеещ в столицата, е отправил фалшиви предложения за покупката на компаниите и по този начин е влияел на цените на акциите им. С тази информация той е знаел кога да купува и кога да продава. Разследващата комисия съобщава, че това не е първото такова провинение на Недев.

Той и съучастниците му, чиито имена не се разкриват, на 14 май са отправили фалшифа оферта за закупуването на Avon на 14 май, като предложили да купят акциите за 18,75 долара всяка. В резултат цената им този ден скочила с 20%.

Действията си те прокарали през компанията PTG Capital Partners. Именно тя усъмнила американските власти, които започнали разследване.

Координирана атака

Данните сочат, че манипулацията е координирана от България, използван е интернет доставчик от Лондон, както и нотариус от Калифорния.

Същата схема била използвана и за другите две компании. Целта била да манипулират цените на компаниите с надеждата после да продадат позициите си, открити преди предполагаемата измама на борсата, на изкуствено раздутите цени.

Според американския регулатор - Комисията за ценните книжа и търговията, Недев спечелил по този начин десетки хиляди долара.

Източник: "Уолстрийт джърнъл", "Ройтерс", Би Ти Ви