Не се очаква скок в цените

Зимата предвещава да е лоша. И то не заради метеорологични условия, а защото виното ще бъде много по-малко. След като над страната се изля огромно количество дъждове, голяма част от гроздето е съсипана и съответно виното се очаква да бъде с около 60 хил. тона по-малко, отколкото през миналата година, пише "Преса".

Председателят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев коментира пред изданието, че до сега са прибрани около 50 хил. тона грозде, като в най-добрия случай до края на кампанията винпромите ще успеят да осигурят 200 хил. тона. За сравнение през миналата година са прибрани 250 хил. тона грозде, а избите са произвели 175 хил. тона вино.

Друг проблем, освен по-малките количества, са и болестите по гроздето, което сваля и рандемана. Така ако стандартно от 1 кг грозде се правят 700 мл вино, през тази година от 1 кг ще се получават около 550-600 мл вино. Това означава, че общо у нас ще се направят 110 000-120 000 тона вино.

Скок в цените обаче не се очаква, тъй като избите разполагат с достатъчно стока на склад.

Виж още: Бургас - шампион по пиене

Коев коментира, че големите изби със собствени лозя все пак са успели да преодолеят проблема с лошото време, тъй като там работят добри агрономи, които са направили правилната растителна защита. Това означава, че тези изби могат и да понесат по-високата себестойност, формирана заради повечето разходи за растителнозащитни продукти. Най-голям проблем имат малките производители.