Има само един най-добър начин - номер 8 от митовете за работата, в които сме програмирани да вярваме

В по-голямата си част нашето официално образование ни кара да си мислим така. В училище прекарваме по-голямата част от времето си, научавайки единственото решение на задачата или единствения отговор на въпроса. Всички други отговори са неправилни и този, който е дал единствения правилен отговор, най-често е най-добрият ученик.

След като години сме изучавали единствения правилен път, ние отнасяме този начин на мислене на работните си места и в други области на живота. Когато научим как да вършим дадена работа, това става единственият начин да я вършим. Всякакъв друг подход изобщо не трябва да се обмисля. Ако някой върши работата по друг начин, сигурно я върши неправилно.

Когато става въпрос за работа, този начин на мислене може действително да ни навреди. Скованото, ограничено мислене не ни позволява да откриваме нови, творчески, по-прости и по-добри начини да свършим работата.

Ако изобщо някога сте открили най-добрия начин да свършите някаква работа, как бихте могли да знаете това? Истината е, че не бихте могли. Решенията на проблемите не са абсолютни.

Измитането на пода с метла е по-добро разрешение на проблема за боклука в сравнение с обирането му с ръка. Но какво ще кажете ако има прахосмукачка? Добро практическо правило е, че винаги има най-малко два добри начина да се направи нещо.

Мит 9 - Повече дисциплина означава по-малко свобода

Източник: Майкъл льо Бьоф, "Да работим умно: Как да постигнем повече за по-малко време" (изд. "Наука и изкуство", 1993 г., превод Стоянка Сербезова)