Това се очаква да са най-напрегнатите избори в Обединеното кралство от години насам

Парламентарните избори във Великобритания днес се очаква да бъдат едни от най-непредсказуемите и по всяка вероятност нито една партия няма да спечели мнозинство и да управлява сама.

Кой ще е победител?

В 7 часа британско време (9 ч българско) урните за гласуване отварят. Общо 50 милиона души са се регистрирали да получат право да дадат гласа са. Общият вот ще се проведе едновременно с частични местни избори, които обаче ще се проведат само в Англия без Лондон.

Вече повече от 15% от хората, регистрирани за гласуване, са подали своя вот по пощата, съобщава Би Би Си. За пръв път гласуващите могат да регистрират гласа си и онлайн. Част от резултатите ще са ясни около полунощ, но финалните окончателните ще дойдат в петък.

Две нови проучвания на общественото мнение отреждат равни резултати на двете водещи партии във Великобритания – консерваторите и лейбъристите - по около 33-34% от гласовете.

Няколко възможни сценария

Според социологическите проучванията обаче нито една от двете големи партии няма да спечели повече от 300 депутатски места. Това означава, че мнозинството ще трябва да се състави чрез обединение на поне две партии. Възможните варианти са няколко.

Повечето проучвания показват, че трета сила ще стане Шотландската народна партия, която инициира референдума за отцепване на Шотландия. Те биха подкрепили лейбъристите при евентуален кабинет.

Либералдемократите, които в момента са партньор в правителството на консерваторите и имат с 57 места, вероятно сега ще преживеят загуби. Все пак те биха могли да сключат коалиционно споразумение, както с лейбъристите, така и с торите.

Те обаче изключиха варианта да подкрепят коалиция, в която участват Шотландската народна партия или Партията на Независимостта на Найджъл Фараж, за която се очаквада спечели само няколко депутатски места, въпреки че в някои социологически проучвания е трета.

Виж още: Изборите във Великобритания - най-оспорваните досега

Това отчасти се дължи именно на избирателната система във Великобритания, която е изцяло мажоритарна по правилото на "първият печели всичко". Фараж вече заяви, че може да се коалира с консерваторите, ако Камерън премести планирания референдум за еврочленството на Великобритания по-рано - още тази година.

Във Великобритания живеят и работят около 100 хил. българи.

Източник: Би Ти Ви