Британското разузнаване иска повече достъп до социалните мрежи

Британските шпионски служби искат специален достъп и по-големи правомощия до социалните мрежи "Туитър" и "Фейсбук", предаде "Ройтерс".

Според шефът на британското разузнаване Робърт Ханиган социалните мрежи са много важни за военните групировки в Близкия изток, затова технологичните гиганти трябва да предоставят специален достъп с по-големи правомощия на западните правителства, за да може да предотвратят бъдещи атаки.

Освен "Фейсбук" и "Туитър" Ханиган е посочил и чат платформата WhatsApp като една от "командните мрежи на терористите".

Заплахите за сигурността

Според него "Ислямска държава" използва възможностите интернет, за да се разраства, създавайки свои клетки по цял свят.

"Задачите на правителствата и разузнаванията са огромни - и те могат да бъдат изпълнени само с по-голямо сътрудничество от страна на технологичните компании. Ако компаниите оправдаят очакванията ни, това значи, че разследващите и охранителните органи ще имат по-голям набор от законови средства за борба с тях", каза той.

Социалните мрежи отказаха коментар по въпроса.

Виж още: Асанж ще се предаде на британските власти

Следенето на интернет

Преди няколко седмици ФБР заяви, че криптираната информация на смартфоните пречи на борбата с тероризма, педофилията и престъпността и поиска компаниите да не я използват.

В последно време - и особено след разкритията на Едуард Сноудън за мащабните следения на службите за сигурност на САЩ в интернет и не само - английските и американските правителства и правоохранителни органи настояват за по-голям достъп до интернет следенето и т.н., като обосновават това си желание с борбата срещу престъпността и най-вече срещу тероризма.