Депутатите приеха промени в ГПК, с които се ограничават частните съдебни изпълнители

Гражданите вече няма да бъдат съдени и предавани на частен съдебен изпълнител, без да знаят предварително, че срещу тях ще се води дело. Това предвиждат окончателно приетите промени в Гражданския процесуален кодекс.

С гласуваните изменения се въвежда изискване за съразмерност и частните съдебни изпълнители вече ще бъдат заплашени от санкции, когато за малък дълг запорират всички банкови сметки и имущество.  Намалява се и размерът на събираните от тях такси, също особено несправедливи за малките дългове.

Предвижда се невъзможността ответник да бъде намерен по дело на посочения адрес да се констатира най-малко с три посещения на адреса от връчителя. Призовки ще могат да бъдат връчвани и по месторабота, ако след три посещения на призовкар по местоживеене ответникът не бъде открит, съобщава БНР.

Депутатите дадоха възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан. Така ще бъдат прекратени практиките едно жилище да бъде продадено на безценица и собственикът да остане вечен длъжник, пояснява БНТ.

Въвежда се и възможност гражданите да платят задълженията по време на съдебния процес. Не беше прието обаче предложението с изтичането на 10-годишен давностен срок да се погасяват вземанията срещу физически лица.

"Това е проблемът с т.нар. "вечен длъжник". Крайно време е да изпълним европейските изисквания, за да се насочим към изработване и приемане на закон за фалит на физическите лица. Това е ключът към разрешаването на този проблем", заяви Филип Попов от БСП.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ контрира: "Аз моля да не лъжете избирателите си. С този закон ще се създаде робия в държавата."

Националният омбудсман Мая Манолова благодари на народните представители за положения труд по поправките, които определи като още една спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите. Тя обеща да внесе нови изменения след шест месеца, ако частните съдебни изпълнители заобикалят закона.

"Пет от шест важни каузи намериха своето решение. Шестата кауза, която се отнася до ограничаване на свръхпривилегиите на банките, не е свалена от нашето внимание", напомни бившата депутатка.

"В крайна сметка за 10 лева по някакви причини можеш да бъдеш натоварен със стотици левове. Сега се опитахме да сложим някакви тавани на малките и по-големите дългове, но от друга страна, наистина да не се стигне до ситуация, в която да няма кой да събира малките дългове.

Целта на този закон не е да каже на длъжниците не плащайте, целта е да каже на тези, които богатеят и ограбват хората, че вече е дошло време да спрат...

Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите ще бъде прекратен. Останаха банките. И сме се договорили с юристите от ПФ, че буквално от утре започваме да работим по изработването на механизъм, който да не товари длъжниците, но да дава възможност за проверка на претенциите на банките, които те могат да реализират в една облекчена процедура", съобщи още Мая Манолова.

Източник: БНР, БНТ