Пенсиите обаче ще се увеличат със 7 лв.

"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други."

Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин. Изказването му може да се тълкува най-вече като ясен знак, че пенсионната възраст ще се увеличи, тъй като средната продължителност на живота в България също се увеличава.

Пенсии

"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България", допълни Калфин.

Положителното за пенсионерите е, че социалният министър потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лв. Относно коледните добавки за хората от третата възраст обаче все още няма яснота.

"В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден", каза Калфин, като обаче отказа да се ангажира с прогноза дали това би станало. Нещата ще станат ясни през следващите дни.

Минимална работна заплата

По въпроса с минималната работна заплата Калфин заяви, че е необходимо доходите да се увеличат, за да се оживи и икономиката. По повод предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

Майчинските

Виж още: Детските надбавки да се плащат в натура

"Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър", обясни Ивайло Калфин.

"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно", допълни още социалният министър.