Цистерна се обърна на магистрала "Хемус" и вися часове над мост

Възтановиха движението по АМ "Хемус", след като вчера вечерта то бе изцяло блокирано заради катастрофа на цистерна с газ, разминала се по чудо без жертви.

Тя се бе преобърнала на 37 км между първия и втория тунел на магистралата и висеше над прохода Витиня. 

Цистерната, който пътувала към София, е разбила мантинелите на един от виадуктите, минала е през насрещното платно и кабината ѝ е увиснала над пропастта.

Инцидентът е станал към 17,45 ч. Eкипи на полицията и пожарната пристигнали на местопроизшествието малко след 18 ч.

След спасителна акция шофьорът, който беше заклещен в кабината на цистерната, беше изваден. Мъжът е настанен в болница "Света Анна" за 24 часа. Състоянието му е стабилно. Има множество контузии, но не и животозастрашаващи травми.

По първоначални данни в цистерната има 20 тона гориво, което при падане би могло да предизвика мощен взрив. Експерти източват част от горивото. Очаква се да простигне 20-тонен кран, който да опита да изтегли цистерната.

Според очевидци инцидентът станал заради спукана гума.

Заради случилото се трафикът в посока Варна се спира при село Яна, а в обратната посока - към София превозните средства се спират в района на Ябланица.

Ръководителите на екипите се обръщат към пътуващите с апел за търпение и разбиране, докато траят спасителните действия и обслужването на местопроизшествието.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия