Върховният административен съд установи, че бившият депутат на ГЕРБ е бил в конфликт на интереси по няколко закона

Върховният административен съд (ВАС) осъди за конфликт на интереси бившия депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров. Причината са лобистки закони, прокарвани докато е бил депутат. ВАС потвърди, че Димитров е участвал в гласуването на изменения в два закона в интерес на семейния си бизнес, съобщи "Правен свят".

Наказанието на Димитров ще бъде определено от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която трябва да издаде наказателно постановление до месец.

В решението си ВАС признава за установено, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, докато в същото време в управлението на пет дружества, занимаващи се с дейност, зависеща от тези закони, участват съпругата, братът и родителите на Емил Димитров.

Това са "Табак Трейдинг Партнър" ООД, "Сиел София" ЕООД, "Инчип-97" ООД, "Табак Логистик Груп" АД и "Симеон-2" ООД.

Конфликт на интереси

"С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на разпоредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица. Забраната за продажба на заготовки за цигари с филтър (създаването на нова ал.4 на чл.30 от Закона за тютюна и тютюневите изделия) също е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия", пише в решението на ВАС.

През 2012 г. КПУКИ установи, че бившият депутат е в конфликт на интереси. Административният съд-София отмени решението.

Източник: "Правен свят"