Той предрече скок в доверието за неонацистите от "Златна зора"

Вече бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис определи споразумението на Еврогрупата от вчера като нов Версайски договор, който вместо танкове използва банки. Той коментира новата сделка за Гърция в интервю за американската телевизия Ей Би Си.

По негови думи приетите вчера тежки реформи ще са причина неонацистите от "Златна зора" да повишат влиянието си и спечелят повече симпатии.

Излъгани надежди

"Ако партията ни СИРИЗА, която култивира толкова много надежда в Гърция - на референдума хората дадоха 61% от гласовете си за "не" и предадем тази надежда и преклоним глави пред тази постмодернистична окупация, тогава аз не виждам друг възможен изход освен засилването на "Златна зора", каза Варуфакис.

Той заключи, че министър-председателят Ципрас не е "имал това, което е било нужно, за да пренесе вота на Гърция в Европа като оръжие".

"И за това реших да му дам свобода на действие да се върне в Брюксел и да подпише една невъзможна сделка. Договор, който просто не е валиден", каза още бившия финансов министър на Гърция.

Виж още: Гърция на протест срещу споразумението

Първа оставка в кабинета след споразумението

Междувременно вече е факт и първата оставка на гръцки министър след постигнатото вчера споразумение с еврозоната и международните кредитори. С поста си се разделя Никос Хунтис, ротационен министър по европейските въпроси и депутат на управляващата партия СИРИЗА.

Той ще бъде заменен от журналиста Йоргос Куритис, който означава, че значителното мнозинство СИРИЗА в парламента няма да бъде засегнато.

Източник: Ей Би Си, OFFnews