По думите на вицепремиера туризмът у нас страда от три основни "ракови образувания" - шумът, алкохолните турове и нерегламентираните превозни средства

Решението на проблема с циганите трябва да бъде национално. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът Валери Симеонов. 

"Трябва да се направи една мащабна дисксуия с участието на всички институции, за да се стигне до реалното приобщаване на циганския етнос. Основният проблем в случая е решаването на проблема с гетото, с капсулирането на общество, което живее в изолирани квартали", заяви Симеонов.

По негови думи във всяко едно гето трябва да има полицейско управление с 24-часово полицейско присъствие. Според вицепремиера това ще респектира живеещите в гетата, ще успокои обстановката, ще намали престъпността в самото гето. 

Именно гетата са големият проблем пред интегрирането на ромите в обществото, тъй като самата среда пречи на интеграцията.

"Трябва да има сериозен анализ, включително и психологически, за да се реши този проблем. Държавата трябва незабавно да подаде ръка на общинските власти, защото те функционират самостоятелно", каза Валери Симеонов. 

По думите му трябва да се насърчава отговорната раждаемост у нас и в същото време да се орежат социалните помощи на безотговорните родители. 

Вицепремиерът не пропусна да коментира и темата за морските ни курорти и проблемите около тях.

Той очерта три основни "ракови образувания" в туризма у нас - шумът, алкохолните турове и нерегламентираните превозни средства, които "хвърчат по алеите". 

Ако не успеем да решим тези три въпроса, нашият туризъм ще носи все по-малко приходи, категоричен е Симеонов. 

Той даде пример със заведение в Слънчев бряг, като заяви, че на 400 метра от него е измерил 92 децибела шум посред нощ при норма след 22 часа 45 децибела, като по думите му това е недопустимо и съсипва всички хотели в околността. 

Той каза, че по проблема с шума държавата ще предприеме действия, но засега отказа да разкрие какви точно ще са те.

Източник: Нова телевизия