Инициативата е част от проекта "Отвори очи за свободен достъп на слепи хора с кучета водачи"

Близо 100 души се отзоваха на поканата на фондация "Очи на четири лапи" и "Мтел" да се хранят в пълен мрак в компанията на кучета водачи и така да се поставят поне за малко на мястото на незрящите хора в страната.

Инициативата е част от проекта "Отвори очи за свободен достъп на слепи хора с кучета водачи" и се организира за втори пореден път. Целта й е да привлече вниманието към разпоредбите на Закона за интеграция на хората с увреждания, според които

кучетата водачи не са домашни любимци, а служебни кучета

Именно като такива те имат регламентиран достъп до всички публични места: транспортни средства, хотели, банки, административни и обществени сгради, заведения за хранене, аптеки и др.

Гостите на "Вечерята на тъмно" се убедиха в стриктната дресировка на четириногите, възможността им да се приспособяват към всякаква обстановка, да изпълняват командите на стопаните си, както и да се грижат за тях, като не се влияят от случващото се наоколо и да

реагират само когато трябва да ги предпазят от опасност

"Поговорката, че "Кучето е най-добрият приятел на човека", днес бе онагледена по възможно най-красноречивия начин. На всички обаче трябва да бъде пределно ясно, че това са не само наши приятели - кучетата водачи са "очите" на незрящите хора. Те няма да изцапат магазина ви, няма да изядат храната ви в ресторанта, нито ще ухапят някого в трамвая, коментира Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи".

Специалният стикер, който обозначава сградите, където незрящите могат да влизат безпрепятствено със своите кучета водачи, е качен на сайта на кампанията www.OtvoriOchi.com и може да бъде свален от всички съпричастни.