Новината за кончината на оперния певец Никола Гюзелев съвпада със събитията по повод 100-годишнината от рождението на друг световноизвестен български бас - Борис Христов

Никола Гюзелев почина на 77-годишна възраст след продължително боледуване. Роден на 17 август 1936 г. в град Павликени, първоначално той завършва живопис в Художествената академия, но след това става ученик на оперния певец и вокален педагог проф. Христо Бръмбаров и се посвещава окончателно на музиката.

За него казват, че съчетава основните елементи от българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. На сцената на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света

се е превъплътил в над 70 персонажа

В негова памет БНТ1 припомня живота и творчеството му с документалния филм на Христо Христов "България - една изстрадана любов", който излъчва веднага след "Панорама". Сценарият е на Тома Томов и Росен Елезов, а за него говорят Катя Ричарели, Мстислав Ростропович, Емил Чакъров и Гена Димитрова. Включени са и изпълнения от коронните му роли в оперите "Борис Годунов", "Аида", "Фауст", "Дон Кихот", а също и "Дон Карлос" .

Никола Гюзелев като Филип II от "Дон Карлос" - ролята, с която през 1963-та печели международния конкурс за млади оперни певци в София след само два сезона на сцената. През цялата си кариера той е участвал в над 40 постановки на тази опера от Верди, по цял свят. Снимка: Ghiuselev-opera.com

Рубриката на БНТ2 "Най-доброто от..." в петъчната вечер също е посветена на прочутия български бас. Предаването от 21,30 ч. разказва за кариерата и житейската философия на Никола Гюзелев, илюстрирано с уникални черно-бели кадри и фрагменти из опери на Мусоргски, Верди, Бойто и Росини.

От 19,30 ч. по БНТ Свят е предаването "Знаци по пътя", в което са включени разговори с Никола Гюзелев в дома му, отзиви на музиковеда проф. Боянка Арнаудова, режисьора Павел Павлов, както и на неговия ученик, колега и приятел Владимир Стоянов.

На сцената е пял с Борис Христов и Николай Гяуров,

Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили.

През 1973 г. в Техеран съдбата го изправя на една сцена с неговия "вдъхновител" Едмонд Косовски, чието изпълнение като заглавния герой от "Борис Годунов" на Мусоргски пробудило някога любовта му към операта. Този път Косовски е Пимен, а в ролята на Борис Годунов е Гюзелев.

Самият той също започва да дава съвети на млади оперни певци и така става педагог. Преподавал е в Българската академия за изкуство и култура в Рим (днес - Български културен институт). Сред учениците му, освен Владимир Стоянов, са Николай Карнолски, Орлин Анастасов, Цветелина Малджанска.

Първото му участие в оперна постановка

всъщност било на 11-годишна възраст - в "Малкият музикант" по Хенрих Сенкевич, за което разказва и в последното си пространно интервю, дадено от болничното легло в "Пирогов" пред в. "Преса". Баща му Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Майка му била шивачка, но на млади години играела в самодеен театър.

През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. На училищни концерти пее арии от "Княз Игор", "Иван Сусанин" и "Кармен". Докато следва за художник, учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов. Става солист на Ансамбъла за песни и танци при МВР и в академичния хор "Георги Димитров".

През 1960 г., когато се дипломира като художник,

му предлагат работа в Берлин, но той остава, за да продължи певческото си обучение при проф. Бръмбаров. Постъпва като стажант в Софийската народна опера и година и половина по-късно, на 27 юни 1961-ва, дебютира там като Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот" и вече е редовен артист в трупата.

През 1968 г. пее за пръв път в театър "Реджо" в Парма, Италия, където постига колосален успех като Атила от едноименната опера на Верди, друга от известните му роли. 

Тези дни се почита паметта и на друг световноизвестен български бас - Борис Христов (1914-1993). 100-годишнината от рождението му се отбелязва с редица прояви, сред които два документални филма по БНТ този уикенд и юбилейна конференция в Българската академия на науките (БАН) в понеделник, 19 май.

На самата му рождена дата - 18 май, когато е и галаконцертът в Софийската опера и балет под наслов "Мечтаното завръщане", БНТ излъчва от 22,45 ч. "Гласът, който моли Бога за България" на реж. Росен Елезов, по сценарий на журналистката Петя Тетевенска и Невена Коралова. Като дългогодишен ръководител на редакция "Класическа музика" в БНТ тя е имала две срещи с Борис Христов, но последното й интервю - "Върховете не остават скрити", заснето при последното му идване у нас, - дълго време не вижда бял свят заради многото лични неща, несподеляни до онзи момент.

Филмът ще има и публична прожекция на 10 юни от 19 ч. в Дома на киното, а входът е свободен.

Сопраното Мариана Цветкова и басът Пламен Бейков, ученици от последния клас на Борис Христов в Академията за изкуствата и култура в Рим, разказват спомените си за Борис Христов във филма на БНТ-Русе "В последния клас", по БНТ2 на 17 май от 18,50 ч. Каналът пуска и концерт от Златния фонд на БНТ - в неделя, от 18,20 ч., с произведения от Глинка и Мусоргски, изпълнени от Борис Христов на сцената в германския град Кьолн.