Заради случая "Скрипал" над 140 руски дипломати са помолени да прекратят дипломатическата си мисия в 26 държави по света, а България извика посланика си в Москва за консултации

България вика за консултации в София посланика ни в Москва Бойко Коцев заради случая "Скрипал". Решението е на премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят е разговарял по телефона с ръководителя на дипломатическата ни мисия в руската столица и двамата са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, в ЕС и на международната общност, се казва в официалното съобщение, цитирано от Би Ти Ви.

Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство, добавят от "Дондуков" 1.

Руските медии обръщат съществено внимание на новината от София, коментира за Би Ти Ви кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров и напомня, че още в началото на седмицата говорителката на руското външно министерство Мария Захарова е обещала Русия да отговори поотделно на всяка държава, изгонила руски дипломати.

"В този смисъл можем да очакваме пълна реципрочност. Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров направи извода, че в съвременния свят и в съвременна Европа остават прекалено малко самостоятелни държави. Лавров илюстрира думите си с публикувано в германския в. "Ди Велт" социологическо проучване, според което 80% от участниците са против въвеждането на нови санкции срещу Русия", добавя Григоров.

Събитията от последните дни връщат спомените за годините на Студената война. Над 140 руски дипломати са помолени да прекратят дипломатическата си мисия в 26 страни по света. Това е най-масово експулсиране в историята на дипломацията, обобщава Би Ти Ви. 

В Европа над половината държави членки в ЕС експулсират руски дипломати, но и Норвегия, Украйна, Молдова, Албания и Македония. НАТО също обяви, че намалява броя на руските представители в централата в Брюксел с общо 10 души.

"Днес анулирах акредитациите на седем руски дипломати в мисията на НАТО, а на други трима беше отказана акредитация. Тази мярка ще изпрати много ясен сигнал към Русия за цената на последствията от неприемливото и опасно поведение", обяви във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Лондон приветства подкрепата от света. Това, което казваме ние, това, което казва светът, е, че такова поведение е напълно неприемливо, заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън.

Засега действия срещу Москва няма да предприемат Австрия, Белгия, Кипър, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Словения и Словакия.

Виена поиска пълно разследване на инцидента със Скрипал, но декларира, че няма да гони руски дипломати, дори да остане единствена в Евросъюза.

"Подкрепяме твърдата декларация на Европейския съвет да извика за консултации посланика на ЕС в Москва, но като неутрална страна няма да гоним дипломати. Нещо повече, бихме искали да бъдем мост между Изтока и Запада, за да оставим отворени каналите за общуване с Москва", коментира федералният канцлер Себастиан Курц.

Москва посочи Вашингтон като вдъхновител на "дипломатическото изнудване", както го определи руският външен министър Сергей Лавров. Ще отговорим без съмнение, тъй като такова грубо отношение на никого не му се иска, заяви той.

Заради скандала "Скрипал" Великобритания и още шест страни се канят да бойкотират Световното първенство по футбол в Русия през лятото, като няма да изпратят официални представители на откриването.

Какви са посланията зад тези дипломатически ходове и може ли да се говори за нова Студена война или падане на нова "желязна завеса"?

Отзоваването на дипломати не е прецедент, но е факт, който променя пейзажа на международните отношения, коментира Тодор Бояджиев, чийто живот е посветен на разузнаването като резидент в САЩ под прикритието на съветник в представителството на България в ООН по време на Студената война. А фактът, че посланик Бойко Коцев е извикан в страната си носи своето послание.

"Това все още не е демонстрация, не го отзовават. Ще видим за колко време посолството ще остане без посланик. В конкретния случай обаче ми се струва, че усещам нареждането на началниците от Брюксел - да не гоним руския, но да извикаме своя посланик на консултации", казва Бояджиев.

Политологът Румяна Коларова вижда и политически, и икономически причини реакцията на България да не продължи до отзоваване на руския посланик.  

Докато България е ротационен председател, не бива да избързва с радикални мерки и решения, посочва тя. От друга страна, много голяма част от икономиката на България е доминирана и контролирана от руски капитали.

Изгонените дипломати пишат нова страница в отношенията на Запада с Русия, категоричните са експертите. 

Много често се използва понятието "студен мир", но то едва ли описва ситуацията, казва Коларова пред Би Ти Ви. "Някои се опитват да твърдя, че няма нова Студена война. Според мен няма нова, а продължава старата", посочва от своя страна Бояджиев.

Едно поне е ясно - в очакване на нови изгонени и отговора на Кремъл ходовете стават все по-изненадващи, отбелязва в заключение Би Ти Ви.

Източник: Би Ти Ви