Двама джихадисти са убити по време на антитерористична операция

Според властите подготвяният атентат може да се сравнява по мащаби със случилото се в Париж миналата седмица.

Акцията на полицията е била координирана между седем държави, сред които и Йемен.
Властите са повишили готовността за действия срещу терористична заплаха до най-високото трето ниво.

Операцията е осъществена в района на съдебната палата в град Вервие, близо до границите с Германия и Холандия. Белгийският в. "Соар" съобщава, че трети член на групата е ранен и заловен.

Полицията е започнала операцията, след като е прихванала информация за заплаха, подготвяна от трима млади мъже, които се завърнали от Сирия. Тримата открили огън с автомати и пистолети.

След приключването на акцията полицията е намерила в квартирата им четири автомата "Калашников", компоненти за сглобяване на бомба и полицейски униформи, с които заподозрените вероятно са имали намерение да избягат.

По данни на властите членовете на джихадистка клетка са се върнали в Европа преди седмица със заповед да извършват терористични атаки. Убитите са воювали в Сирия за Ислямска държава. 

Те са поддържали връзка с Амеди Кулибали, разстрелян от френските спецчасти в Париж, когато взе заложници и уби четирима от тях в еврейски магазин за кашерна храна.

Според някои източници при акцията има ранени полицаи.

Виж още: Мохамед на първа страница в новия брой на "Шарли Ебдо"

"Соар" цитира свидетели, че в района на операцията във Вервие живеят араби и чеченци. В същия град фундаменталистки имам е бил изгонен преди няколко месеца от сомалийска джамия. 

А друг имам от Мароко е бил предаден на властите от сина си, тъй като подбуждал млади хора да се присъединят към джихада.

Има арестувани в различни райони на Брюксел. Задържан е и мъж от североафрикански произход, който заплашил с оръжие пътници в брюкселското метро, викайки "Аллах е велик!". 

Централата на Европейската комисия е поставена под въоръжена охрана. Полицейски операции е имало в още няколко града в Белгия.

Според Ерик ван дер Зипт от белгийската прокуратура в страната са осъществени 10 акции, насочени към завърнали се от Сирия предполагаеми терористи, които са планирали да извършат мащабни атентати.

По-рано в сряда двама белгийски джихадисти, които са още в Сирия, отправиха в интернет от името на Ислямска държава и "Ал Кайда" заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. 

И в Германия вчера е бил задържан заподозрян като член на екстремистката организация Ислямска държава, който се е завърнал от Сирия. Той е арестуван в Долна Саксония. 

Според прокуратурата 26-годишният задържан има двойно германско-тунизийско гражданство. Той имал план за осъществяването на атентат. Предполага се, че е преминал военна подготовка в лагер на джихадистите.

Галерия: Карикатури от първата страница на "Шарли Ебдо"