Уволнението идва в момент, когато БЕХ трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен е уволнен, съобщават от Министерството на енергетиката. Той е освободен само няколко месеца преди да изтече мандатът му като директор на дружеството, който приключваше в края на месец юни. Не са ясни причините за решението.

С протоколно решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на мястото на Жаклен Коен член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг става досегашният изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД Петьо Иванов. 

На събрание на Съвета на директорите на енергийния холдинг за изпълнителен директор ще бъде предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД - Николай Павлов. 

Петьо Иванов е работил като ръководител финансов контролинг и главен счетоводител в Националната електрическа компания, а Николай Павлов е бил финансов директор и член на съвета на директорите на НЕК.

Промените целят оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг и влизат в сила след вписване в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Контекст

Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем, който трябва да послужи за погасяване на дълговете на дъщерната му НЕК към двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КотруГлобял Марица Изток 3", за да влязат в сила по-ниските договорени цени на тока с тях. 

Ценовите оферти на банките кандидати да финансират дълговете на НЕК трябва да бъдат ясни до 20 февруари, за да може да се сключи сделката до края на февруари, когато изтича окончателно на няколко пъти отлаганият краен срок за погасяване на борчовете на електрическата компания.

Според неофициална информация на Mediapool Коен е отстранен именно заради забавянето на вземането на жизнено важния заем, който по принцип трябваше да бъде договорен още през лятото, после бе отложен за ноември, за края на декември и финално до края на февруари, който и последният възможен срок предвид договореностите на двете топлоелектрически компании с техните кредитори за намаляването на цената, която НЕК плаща за разполагаемост на мощностите". Това ще пести по 100 млн. лв. годишно на силно закъсалата финансово НЕК.

Виж още: Шефът на БЕХ: Няма да оставим хората на студено​

Жаклен Коен бе назначен за шеф на БЕХ от правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г., когато титулярът Иван Йончев се оттегли заради нуждата от лечение. Преди това той беше член на борда на АЕЦ "Козлодуй", още преди това - управител на "Ем Еф Ай турс", която е собственост на "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Коен запази поста си след идването на второто правителство на ГЕРБ през есента на 2014 г.

Името на Коен последно влезе в публичното пространство около новогодишния скандал със спрените доставки на руски газ за "Овергаз". Тогава информацията за спирането на доставките дойде именно от него, като той твърдеше, че лицензът на компанията може да бъде отнет. 

Източник: Mediapool