Българският министър-председател в оставка Бойко Борисов бе награден от Унгария с втория най-висок орден - "Голям кръст за граждански заслуги", заради ролята му в опазването на границите на Европа от мигранти

Унгарското правителство предвижда да похарчи до 100 млрд. форинта (340 млн. долара) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични ловци", които ще бъдат наети, за да охраняват оградите, издигнати миналата година срещу влизането на нелегални мигранти, съобщава Mediapool. 

Лайош Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС, каза, че за тези разходи няма да важат правилата за обществени поръчки. 

Около 400 хил. мигранти и бежанци преминаха през Унгария миналата година на път за Западна Европа, преди премиерът Виктор Орбан да разпореди строежа на заграждения по южните граници със Сърбия и Хърватия. Мигрантите, които успеят да проникнат през загражденията и бъдат заловени, са връщани обратно по бърза процедура. 

По думите на Коша в началото на пролетта се очаква нова вълна мигранти да премине през Европа. 

Междувременно вчера българският министър-председател в оставка бе награден от унгарския си колега Виктор Орбан с ордена "Голям кръст за граждански заслуги" на официална церемония в Парламента на Унгария за усилията му за защитата на южните граници на Европа. Това е вторият най-висок орден в Унгария.

"Тази награда не е за мен, това е награда за усилията на всички български граничари и военни, които денонощно бдят за сигурността на България. В тази безпрецедентна криза, която ще става все по-тежка, лидери като Виктор Орбан са изключително нужни на Европа, лидери с трезва преценка за опасностите, които идват", каза Бойко Борисов на церемонията.

"Ние се стремим всички наши решения да са от полза за националните ни интереси, само така можем да защитим себе си и същевременно Европа, добави премиерът на Унгария . Чест е да наградим Бойко Борисов с този орден в знак на уважение към един изключителен политически път. Това е свидетелство, че България подкрепя не само Унгария, но защитава и цяла Европа. И то без да е задължена от договори, а от своята съвест, историята и ценностите си", подчерта от своя страна премиерът на Унгария.

Източник: Mediapool