Ако един мъж се усеща несъответстващ на представите за мъжественост, той започва да проявява агресивност

Наполеоновият комплекс, както е известен синдромът на ниския мъж, съществува наистина. До този извод достигнаха група американски учени, пише вестник "Дейли телеграф".

Изследователски екип от Американския федерален център за контрол и профилактика на заболяванията в Атланта е открил, че мъжете без самочувствие са три пъти по-склонни да извършат насилие в сравнение с чувстващите се удобно в кожата си.

Въпреки че най-често свързваме агресията с типичното мачовско поведение, се оказва, че аутсайдерите или тези, които усещат, че по някакъв начин не отговарят на общите представи за мъжественост, са не по-малко склонни към избухвания и насилие. 

В изследваневто участие са взели 600 мъже на възраст от 18 до 50 години, чиито отговори след това били анализирани.

Учените твърдят, че мъжете с нисък ръст могат да страдат от стрес за несъответствие, когато смятат, че се разминават с традиционните норми за пола им. Изглежда това ги прави по-склонни към агресивност и насилие.

Виж още: Псуването може да се окаже полезно за здравето

Според защитниците на теорията за Наполеоновия комплекс представителите на силния пол, които не се чувстват мъжествени, се стремят към власт, война и завоевания.

Миналата година учени от Оксфордския университет стигнаха до извода, че дребните хора се по-недоверчиви и параноични и са по-склонни да мислят, че другите ги зяпат или говорят за тях.

Източник: "Дейли телеграф"