Омар Зайед, който е издирван за убийство отпреди 22 години в Израел, е паднал от най-високия етаж на сградата

Прокурори и следователи са в палестинското посолство в София. Тази сутрин е дипломат от посолството е подал сигнал за починал човек след упражнено върху него насилие. 

От прокуратурата съобщиха, че на място е изпратен екип от прокурори и следователи, които разследват случая. 

"Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици", се казва в съобщение на прокуратурата.

Тази сутрин посланикът на посолството е дал разрешение и е предоставил достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

Според информация на Нова телевизия намереното тяло е на палестинския гражданин Омар Наиф Хасан Зайед. 

В средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който живее у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина. Израелските власти издирват 51-годишния Омар Зайед за участие в убийство на техен гражданин, извършено през 1986 г., когато е бил на 22 г.

През декември Израел поискал Зайед да бъде екстрадиран от България.

Междувременно мъжът се преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането да бъде екстрадиран. Съдебното заседание по въпроса, насрочено за 14 декември, било отложено, тъй като Найеф Зайед не се явил в съда.

Омар Зайед е паднал от един от етажите на посолството. 

Представители на арабската общност коментират пред Нова телевизия, че е една от версиите е, че мъжът е бил блъснат или е паднал от най-високия етаж на посолството. Веднага се появиха и реакции в арабските медии. В едни от тях се посочва, че семейството на Омар Зайед обвинява пряко палестинското посолство за смъртта му, тъй като според арабските медии няма влизане взлом. В други медии пък директно се появяват обвинения към израелските сили. 

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че аутопсия може да каже каква е причината за смъртта на палестинския гражданин, пише "24 часа". 

Както Цацаров, така и главният секретар на МВР Георги Костов заявиха, че хипотезата за случилото се може да е падане отвисоко, но има и други.
 
Чужденецът е открит в задния двор на посолството от палестинец, работещ в дипломатическата служба, който си паркирал колата. Сигналът е бил подаден в 7.32 часа от служителя.

Когато екипът на Бърза помощ пристига в посолството, Омар все още е имал признаци на живот. По тялото не е имало огнестрелни рани, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. И добави: "Лицето очевидно е обитавало това посолство."

"Самото посолство не се охранява, няма физическа охрана, а доколкото ми е известно посолството няма и техническа охрана - камери или някакви други. На този етап ние не можем да потвърдим със 100% категоричност самоличността му, но според изявления на представители на дипломатическото представителство в конкретния случай става дума за гражданина на Палестина Омар Зайед", каза още Цацаров.

Източник: Нова телевизия, "24 часа"