Търсенето на истинността в изкуството, професионализмът и качеството на работа, уникалността в подхода и актуалността към настоящето определиха за художник на 2018 г. Красимир Кръстев - Rassim

Красимир Кръстев - Rassim, е тазгодишният носител на Железния орден за съвременно изкуство, връчен за девета поредна година. Той спечели отличието за изложбата си "Сол" в столичната галерия One Monev (на ул. "Иван Вазов" 14, на ъгъла с ул. "6 септември", на партера в сградата на Военно издателство), която беше и домакин на церемонията по награждаването на 1 май.

С приза се отличават художник и събитие, представящи друг поглед върху съвременното българско изкуство, който е извън полезрението на масовите медии и официално представената култура и изкуство, но с ясен принос към тях.

"С ясен и преднамерен отказ от каквито и да е връзки със социалното и културното настояще, Рассим създава във взаимодействие с природата изложба, която в своята цялостност и завършеност става произведение на изкуството. С професионалното овладяване на материя и простраство, "Сол" предоставя на въображението... естетическо преживяване, затворено към каквито и да е спекулации за злободневност, меркантилност, актуалност и дискурсивна концептуалност, присъща на съвременното ни изкуство. Философията на мълчанието, споделена от автора в контекста на досегашните му артистични практики, е заявена позиция спрямо това настояще и мястото на артиста в него. Мълчанието е повече от пазене на тишина", обясняват от фондацията за съвременно изкуство "Венцислав Занков".

Основните мотиви, с които е избран творецът на 2018 г., са търсенето на истинността в изкуството, професионализмът и качеството на работа, уникалността в подхода и актуалността му към настоящето като живот, обясняват организаторите и се аргументират:

"Социалното и политическото състояние на живота е разочароващо, индивидуалните усилия, бунтът и протестът са доведени до безсмислие. Те са безпредметни. Дискурсивните практики в съвременното ни изкуство са доведени до визуални карикатури и коментари за политическо коректно поведение. Изкуството е обезсилено.

Единствената смислена на художника днес е в отказа да участва в изродената ни социална, политическа и културна реалност. Остава природата, оставя я тя да действа вместо него. Същият този художник преди години прекарва през собствената си телесност социалното като лично битие и преживяване, създава феномени в съвременното ни изкуство, разпознати и по световни артфоруми.

Днес оцеляването на духа минава през отказ и вътрешна емиграция, напускане и изоставяне на изкривеното до уродливост от посредственост, наглост, некадърност, простотия, конформизъм, цинизъм, официално официозно, кичозно културно поле на обществено ни битие. Солта на живота е вече някъде другаде."

Фондацията за съвременно изкуство "Венцислав Занков" (foundation.zankov.info) е инициатор на отличието. Миналогодишният лауреат е Косьо Минчев, който "връща на живот идеята за скулптурата извън дизайна и технологиите, сувенира или паментикарството".

Първият кавалер на ордена е галеристката Веселина Сариева - заради организирането на Нощта на галериите и музеите в Пловдив, а също така нейната кураторска и обществена дейност в областта на съвременното изкуство.

Следващи му носители са: д-р Гатев, Руен Руенов (посмъртно), Иво Димчев, Росица Гецова (галерия "Аросита") и Спартак Дерменджиев, Дан Тенев, който работи в областта на т.нар. "ленд арт" и концептуалното изкуство, сдружение "Изкуство в действие" в лицето на неговия основател и двигател проф. Орлин Дворянов.

Източник: One Monev Gallery