Според турския външен министър "страната се стреми да изпълни всички изисквания за присъединяване, но от ЕС получава само заплахи, обиди и тотална блокада".

Дайте ни безвизов режим с ЕС или забравете за споразумението, предупреди турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за германския в. "Билд".

Той посочва, че ЕС трябва да предостави безвизов режим на турските граждани през октомври, защото в противен случай споразумението за мигрантите, което предвижда Турция да спира потока нелегални мигранти към блока, може да се окаже под заплаха, информира кореспондентът на БНР в Истанбул.

Виж още: Турция с ултиматум към ЕС за визовия режим

На въпроса ще означава ли това, че през октомври ако не бъде премахнат безвизовият режим за турците, ще се стигне до нова бежанска вълна в Европа, турският първи дипломат коментира:

"Не искам да говоря за най-лошия вариант, преговорите с ЕС продължават. Но е ясно: или ще изпълняваме всички договори равнопоставено, или ще ги загърбим. Но от ЕС чуваме само: ние сме шефовете и ще се прави така!"

Чавушоглу обърна внимание и на факта, че Брюксел бави изплащането на средствата, предвидени за издръжката на бежанците в Турция, които са близо 3 млн. души. По думите му страната се стреми да изпълни всички изисквания за присъединяване към общността, но от ЕС "получава само заплахи, обиди и тотална блокада".

Изявлението на външния министър не е първият ултиматум на Анкара към Брюксел относно падането на визите. Лично президентът Ердоган също е изразявал недоволството си от отношението на ЕС по споразумението за бежанците.

Виж още: Ердоган в словесен поход срещу Запада

Австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че на Турция трябва да бъде предложен нов формат за сътрудничество вместо продължаване на преговорите за присъединяване към ЕС. Проучване на общественото мнение показва, че 90% от австрийците подкрепят своя канцлер.

В същото време австрийският шарже д’афер беше повикан за обяснение в турското външно министерство заради "цинично заглавие" на австрийското летище, в което се твърди, че "Турция позволявала секс с деца под 15 години". (Става дума за становище на Конституционния съд отпреди месец, с което се премахва терминът "сексуална злоупотреба" заради случаите на акт по взаимно съгласие във възрастта от 12 до 15 години - бел.ред.).

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом коментира темата в "Туитър", а турският вицепремиер и министър на финансите Мехмед Шимшек избухна също в "Туитър" и обвини Маргот Валстрьом, че разпространява лъжлива и гнусна информация.

Междувременно известният турски журналист и главен редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" обяви, че подава оставка. В мотивите си той отбелязва, че след осуетения опит за преврат вече не вярва на турското правосъдие.

Джан Дюндар беше осъден през май на пет години и 10 месеца затвор за разгласяване на държвани тайни във вестникарска статия, свързана с оръжия за Сирия. Докато очакваше да се произнесе апелативният съд, той замина за чужбина.

Източник: BNR.bg