Гърция и кредиторите постигнаха споразумение за бюджетния дефицит

Нова порция бюджетни съкръщения предвижда гръцкият премиер Алексис Ципрас. Този път те ще засегнат данъчните облекчения на депутатите и министерските заплати, съобщи АФП. 

В отговор на социалната среда

По думите на Ципрас пред министрите му политическата система трябва да отговаря на чувствата на обществото. Той добави, че ще се създаде закон, който ще "елиминира данъчните облекчения за народните представители и ще рационализира заплатите на министри и директори на държавни агенции".

"Тази инициатива освен символично значение ще има и икономически резултати", смята Ципрас, катп според плана му ще бъдат премахнати данъчното облекчение от 25% за депутатите, а заплатите на министрите на министрите и висшите държавни чиновници ще бъдат намалени с 15%.

Крачка напред в преговорите

Междувременно бе постигнато ново съгласие между Гърция и кредиторите относно бюджетните показатели до 2018 г. Новият финансов спасителен план цели постигането на бюджетен излишък от догодина, а през 2018 г. той трябва да достигне до 3,5%

Атина разчита за подпише окончателното съглашение с кредиторите до 18 август, така, че да може на 20 август да получи новия транш, с който да покрие плащането към Европейската централна банка в размер на 3,2 млрд. евро. 

Източник: АФП