До три дни става ясно дали ще има ново правителство в рамките на същия парламент

До три дни се очаква да стане ясно дали в Гърция ще има предсрочни избори. Това е срокът, в който опозицията може да преговаря за кабинет. 

Снощи в телевизионно обръщение след извънредна среща на правителството гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви решението да подаде оставка. На срещата присъстваха още съветници на Ципрас, както и членове на управляващата все още СИРИЗА.

Ципрас заяви, че подава оставка, защото е завършил първият цикъл след преговорите с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план за Гърция. По негови думи сега народът трябва да реши дали правителството се е справило успешно, или не, и това ще стане чрез най-демократичната процедура - изборите.

Временният лидер на най-голямата опозиционна група - "Нова демокрация", дава сигнали, че ще опита да формира кабинет. Въпреки това повечето анализатори изключват възможността "Нова демокрация" или която и да е друга опозиционна партия да състави правителство. 

Най-очакваният сценарий е опозицията да се откаже от опитите, а изборите да бъдат в края на септември, като датата 20 септември се спряга най-много. 

До тази ситуация се стигна след бунт на депутатите на СИРИЗА срещу премиера Ципрас. Той промени изцяло позицията си за отношенията с кредиторите на Гърция. Това доведе до разногласия в партията и практическа загуба на мнозинство в парламента. 

След оставката на Ципрас председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу оглави правителството на Гърция, съгласно конституцията.

Източник: АФП