Според гръцкия премиер исканията на международните кредитори са неприемливи

Гръцкият премиер Алексис Ципрас извади още един коз от ръкава в битката за дълга на страната му, заявявайки, че може да свика референдум, ако Гърция бъде принудена да се съгласи на споразумение, което е извън предизборните ангажименти на неговата партия СИРИЗА, предаде БНР.

Евентуално може би

"Все още не съм взел решение за референдум, нека да е ясно. Отговарям само на хипотетичен въпрос, но в същото време наистина вярвам, че ще постигнем едно честно споразумение," посочи той.

Това стана по време на първото живо интервю на Ципрас за гръцка телевизия. Той обясни, че международните кредитори на страната продължават да настояват за реформи в пазара на труда и в пенсионната сфера, както и за увеличаване на данък добавена стойност (ДДС), но всичко това е неприемливо за правителството.

Фалшиви обещания

Според Ципрас, преди да подпише споразумението (от февруари), той е получил устно обещание, че ЕЦБ ще възстанови приемането на гръцки държавни облигации като обезпечение при операциите на Евросистемата по кредитиране на търговските банки, но в крайна сметка, това не се е случило.

"Бяхме наивни. Мислехме, че сме имали устно споразумение, но трябваше да го имаме в писмена форма", каза той и подчерта, че "нещо се случи и това доведе до промяна на позицията на ЕЦБ".

Гръцкият премиер отново заяви твърдата си позиция, че основната му цел остава да запази Гърция в еврозоната.

Източник: БНР