Това най-вероятно няма да е окончателната цена

Правителството отпусна още 35 млн. лв. за доизграждането на новата ограда с Турция. Така реално вече цената за километър достига почти 1 млн. лв., като по този начин целият проект достига стойност от 100 млн. лв. И това не е окончателната сметка, пише в. "Сега".

По думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова оскъпяването идва от трудния терен. Доста объркано тя се опита да обясни как върви строежът. 

"Първо покриваме най-рисковите участъци, след това там, където сме изградили пътя, и накрая най-трудните райони", каза министърът и добави, че планът на МВР бил до май да бъдат готови 56 км, но имало усложнения и се налагало да се сключват договори с подизпълнители, за да стане това преди следващата есен. 600 хил. лв. от третия транш ще бъдат използвани за проектиране на останалите 76 км от оградата. "За последната част все още няма изчисление колко ще струва", каза Бъчварова пред депутатите от вътрешната комисия, което означава, че 100-те милиона не са окончателна цена.

Виж още: Новата ограда срещу бежанци излиза почти тройно по-скъпо​

От отчета й пред депутатите се разбра, че не всичко върви гладко и проектът е бил преразгледан, "за да стане по-бързо и евтино" - на места с по-сложен терен проектът бил преправен и там оградата ще е права, а няма да се вие, следвайки релефа. Бъчварова поясни, че областните управители я уверили, че юни - юли или най-късно септември в някои от участъците предварително планираната дължина може да бъде изградена. Търсело се и европейско финансиране. 

"Поискали сме от ЕК сериозна сума, която да ни подпомогне и за изграждането на пътищата. По 3 линии започваме работа в момента. В понеделник имаме среща с областните управители, за да приемем графика за самото изграждане, който е седмица по седмица", каза министърът. Тя добави, че Брюксел не може да финансира мерки и съоръжения по вътрешните граници, "затова ако се наложи да засилим контрола на гръцката и сръбската граница, ще бъде с национални средства", коментира вътрешният министър.

Сегашният строеж контрастира драстично на вдигнатите 30 км от военните по времето на Орешарски. Новото съоръжение е 4 пъти по-скъпо. Тогава 1 км излезе 250 хил. лв. и след огромен скандал, че цената е завишена, бяха наказани военни. Сега изграждането върви много по-бавно, въпреки че беше дадено на частни фирми с обществени поръчки. 

Виж още: "Нюзуик": България върна Желязната завеса​

Бъчварова хвърли светлина върху намерението за включване на войската в охраната на границата. Комисията по отбрана одобри промените в Закона за отбраната, които предвиждат при сериозен бежански поток правителството да изпраща армията на браздата. Според Бъчварова военните няма да носят оръжие и няма да могат да арестуват, а само ще респектират с присъствието си.

Източник: в. "Сега"