От ДБГ отказаха подкрепа на ГЕРБ за увеличението с 60%

Увеличението на билета за градски транспорт в София с 60% става все по-малко вероятно, след като се оказа, че ГЕРБ нямат мнозинство по темата в столичния общински съвет. Това стана, след като съветниците от "Движение България на гражданите" обявиха, че няма да го подкрепят. Така ГЕРБ остават без мнозинство, тъй като не им достига един глас. 

"Движение България на гражданите" не даде мандат на общинските си съветници в София да подкрепят цена на билета за градския транспорт от 1,60 лева. Решението беше взето на заседание на Изпълнителния съвет на партията днес. 

Съгласно решението, тримата общински съветници на ДБГ в групата на Реформаторския блок в СОС - Прошко Прошков, Стефан Марков и Иветка Петрова, няма да подкрепят увеличението от 60% на цената на градския транспорт за столичани, с мотива, че не са използвани всички ресурси за оптимизация на разходите в Центъра за градска мобилност, съобщиха от ДБГ. 

От партията на Меглена Кунева настояват за оптимизация в ЦГМ като щатен състав и работни заплати, въвеждане на тикет-системата, публичност на договорите на ЦГМ и транспортните дружества, за да са ясни цените, на които се изкупуват горивата, енергията и консумативите, тъй като икономическата и политическа логика изискват преди да се пристъпва към натоварване на гражданите с плащане на 60% увеличение на пътуването им с градския транспорт, да се използват всички вътрешни ресурси - нещо, което към момента не е направено.

Виж още: Фандъкова иска повече постоянни контроли в автобусите

От ДБГ напомнят, че преди 6 месеца в предизборните програми на нито една политическа сила, представена днес в СОС, не е присъствала политика на увеличаване цената на градския транспорт. С оглед на това, исканото увеличение без ясни мотиви и обосновка гражданите биха квалифицирали като подмяна на вота им и на дадения от тях мандат, се казва още в съобщението на ДБГ. 

От ГЕРБ обещаха да въведат тарифната система в столицата догодина, а процедурите за това да стартират веднага, след като СОС гласува билет от 1,60 лв. Освен запазване цените на картите за пътуване и пускането на 3 нови, от ГЕРБ приеха и да се намали цената на годишната, каквото предложение направи Прошко Прошков. 

От ДСБ-София преди дни призоваха всички съветници от РБ да не подкрепят увеличението.