Всеки втори българин смята, че работата уврежда здравето му.

На това мнение са близо 1,5 млн. души, или 51,6% от всички заети, показва анкета на Националния статистически институт (НСИ), цитиран от в. "Tруд". 

Най-честите фактори за заболяванията са неудобните работни пози и движения и рискът от трудова злополука.

Над 376 000 души твърдят, че на работното си място са изложени на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно върху психичното им здраве. Тук основният риск е напрежението, породено от липса на време или претоварване с работа

Други причини, които се посочват от малка част от работещите, са насилие, заплахи от тормоз и грубо отношение.

Над 380 000 българи са имали заболяване, причинено от настоящата или предишна работа. Най-често оплакванията са свързани с болки в костите, ставите и мускулите или проблеми със сърцето.

Виж още: 34% от българите работят извънредно

Анкетата, която НСИ провежда за първи път, показва, че 12 100 души са пострадали при трудова злополука през 2013 г. Над 70% от потърпевшите са мъже. 

Данните на НСИ, които отразяват преценката на анкетираните, се разминават драстично със статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ), който плаща обезщетения за трудовите злополуки

Според информацията на НОИ през 2013 г. по време на работа са се контузили 2768 души, или 4 пъти по-малко от отчетените от НСИ.

Според анкетата на националната статистика всяка трета злополука е предизвикана от катастрофа на пътя. При 40% от случаите лечението на пострадалите работници е било поне 2 седмици.

Виж още: Драстична разлика в заплащането на високо- и нискоквалифициран труд