В парламента предвиждат групи за приятелство с 90 чужди държави

С общо 90 държави от всичките шест континента ще бъдат установени приятелски отношения от настоящия парламент. Вече са разпределени председателските места в групите за приятелство, а членовете тепърва ще се подреждат, пише в. "Преса".

Приятелствата по групи

Ако се погледне пропорционално на броя депутати, ГЕРБ взема най-малко председателски места - само 20, съобщи Красимир Велчев, зам.-председател на групата. БСП получава 13, ДПС - 12, реформаторите - 7, патриотите - 6, АБВ - 5, а на "Атака" са дадени 4. Конкуренцията за тези позиции са сериозни, тъй като предоставят възможност да се пътува много.

Затова и от заклеването на депутатите от 43-то Народно събрание досега няма съставени групи за приятелство с чужди държави.

Една Русия - много приятели

Една от основните "ябълки на раздора" е групата за приятелство с Русия, председателство за която искат три партии - БСП, "Атака" и ГЕРБ.

Виж още: Плащаме 100 000 лв. за вода и кафе на депутатите

Атакистите искат техният лидер Волен Сидеров да оглави групата за приятелство с Русия. Това би му дало възможност да пътува често до Руската федерация в качеството си на официално лице и да се среща с руски парламентаристи.

БСП обаче също има желание да получи шефското място. В 42-то Народно събрание тази група се оглавяваше от издателя на в. "Дума" и депутат от левицата Николай Малинов. Тогава групата наброяваше 135 народни представители. Сега Малинов не е депутат, а от столетницата твърдят, че ще посочат име, ако получат комисията.

В 41-то Народно събрание парламентарното ни приятелство с Русия бе поверено на Красимир Велчев от ГЕРБ, който отново е кандидат за поста.

Темата на дневен ред

Очаква се тази седмица председателят на парламента Цецка Цачева да предложи въпроса за обсъждане. След като се споразумеят, най-вероятно групите ще бъдат обявени в зала, макар че те не се гласуват.

В правилника на НС няма изискване председателят на групата да говори езика на съответната държава.