Хилари Клинтън е първата жена в 240-годишната история на САЩ, която печели номинацията на една от двете големи партии в страната за президент

Хилари Клинтън е официалната номинация на Демократическата партия за кандидат на президентските избори през ноември. За първи път в 240-годишната история на САЩ в надпреварата за Белия дом ще участва жена, издигната от една от двете основни политически партии в страната. 

Издигането на Хилари обаче дойде в изключително напрегнатата обстановка на конгреса на демократите. Проблемите дойдоха, след като "Уикилийкс" публикува около 20 хиляди вътрешнопартийни имейли, разкриващи евентуален опит да се дестабилизира опонента на Клинтън - сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. 

Ощетеният Бърни

Въпреки че в самото начало на кампанията се смяташе, че Хилари е сигурен победител, Бърни се представи учудващо добре, печелейки симпатиите на голяма част от демократите. Това е предизвикало задвижване сред вишия кръг на партията и опити да се подрони кампанията на независимия сенатор. 

Видео: Изборът на Хилари Клинтън за вице

По време на конгреса неговите привърженици протестираха срещу системата, като според тях тя е направена така, че да помогне на Клинтън. Те не се успокоиха дори и след призива на Сандърс да бъде подкрепена Хилари Клинтън като кандидат на Демократическата партия. Той призна разочарованието на привържениците си. Сандърс отбеляза, че не е тайна, че той и Хилъри Клинтън имат разногласия по много въпроси, но речта му бе насочена в посока успокояване на делегатите и внасяне на дух на единство в партията, която тази есен трябва да се изправи срещу републиканците в битката за Белия дом. 

Националният комитет на Демократическата партия поднесе "дълбоки и искрени" извинения на Сандърс, на неговите привърженици и на цялата партия "за непростимите изказвания в имейлите", които не отразяват ценностите на Националния комитет, нито неговия твърд ангажимент към неутралност в процеса на номинацията".

Междувременно те обвиниха руския президент Владимир Путин в опит за намеса в изборите за президент на САЩ. Според експерти по киберсигурността и служители има доказателства, че Русия стои зад публикуването на имейлите на Демократическата партия, за да се повлияе на президентските избори, а пък предизборният екип на Клинтън подозира, че тези имейли са хакнати от киберпирати, свързани с руските власти.

Сблъсъкът с Тръмп, който предстои

Истината е, че който и да е извършил хакерската атака, изтичането на тези имейли и най-вече самите действия на ръководството на Демократическата партия са сериозен проблем в борбата за Белия дом и най-вероятно ще бъдат използвани от екипа на републиканския кандидат Доналд Тръмп. Хилари Клинтън успя да спечели гласовете на по-голямата част от партията, но не и сърцата на избирателите. За мнозина тя е по-разумния избор, но в надпреварата за президентския стол срещу Тръмп голяма роля ще играят именно емоциите. 

Видео: Мелания Тръмп плагиатства от Мишел Обама

В кампанията на Хилари Клинтън досега има изключително много слаби моменти, където тя може да бъде критикувана - от проблема с имейлите ѝ като държавен секретар, през случая "Бенгази" с убития американски дипломат в Либия, спонсорите на кампанията ѝ, а сега и съмненията за "нагласени" вътрешни избори в партията.

Реално погледнато основният ѝ коз в надпреварата ще бъде да изглежда като по-разумния от два лоши избора. Нейната задължителна задача веднага след конгреса е да убеди по-либералното крило на собствената ѝ партия да застане зад нея в изборите. А това може да стане, само ако се представи по-лошата възможност - "президента Тръмп". 

В подкрепа за Хилари

Въпреки всичко сериозна подкрепа за Хилари Клинтън дойде и от семейство Обама и най-вече Мишел Обама, която държа емоционална реч в защита на кандидатката на демократите. 

"Благодарение на нея моите дъщери и всички наши деца считат за нещо очевидно, че жена може да се кандидатира за Белия дом. Има само един човек, на който аз бих доверила тази длъжност. Само един човек, който според мен притежава необходимите качества, за да стане следващият президент на САЩ. Този човек е Хилари Клинтън", заяви Мишел Обама. 

Без да спомене поименно републиканския кандидат Доналд Тръмп, първата дама каза, че "когато някой е брутален или се държи грубиянски, ние не се принизяваме до неговото ниво". Г-жа Обама каза, че словото на омразата е в разрез с онова, на което тя се опитва да научи децата си. "Какво е моето послание ли? Когато те падат толкова ниско, ние се се стремим към високо ниво", добави тя.

Друг важен момент от конгреса бе речта на бившия американски президент и съпруг на Хилари - Бил Клинтън. 

Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация.

В нейна защита се изказа и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, като по нейни думи демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента. Тя предупреди още, че евентуална победа на Тръмп ще бъде катастрофа за страната и подарък за Владимир Путин.

Източник: Си Ен Ен, "Уошингтън поуст"