National Geographic ни разхожда сред десетте най-красиви градове с още по-красиви плажове. Започни да ги отмяташ от списъка с посетени дестинации.

10. Ванкувър, Канада

Най-приключенският град на Канада, обявяван и за най-доброто място за живеене в света, може да се похвали с 10 плажа - от семейния Джерико до полунудисткия Рек Бийч. Много от плажовете предлагат панорамни гледки към небостъргачите на града и планините Норт Шор. Спортните натури предпочитат разположения само на 6 минути с кола от центъра Китсилано, или "Китс", заради безплатните му игрища за тенис и баскетбол и огромния отопляем басейн със солена вода.

9. Тел Авив, Израел

Една от перлите на Средиземноморието. Тук животът не спира. Някои от ресторантите и клубовете в "Сапунения мехур", както наричат града заради склонността на жителите му да се изключват от регионалните конфликти, са отворени до зори. През деня купонът се мести на крайбрежната алея и по дългите 13 километра плажове, ширнали се буквално на две крачки от града. Препоръчваме просторния плаж Гордън, където можеш да отмориш в кафене с гледка към морето или в басейна с морска вода.

8. Сидни, Австралия

Сидни е заобиколен от десетки плажове, но Бондай - дълъг километър полумесец със златист пясък на 20 минути от центъра, се е превърнал в синоним за безгрижния австралийски начин на живот. Местните идват тук заради страхотните вълни за сърф, но дори и да не владееш дъската, можеш да изплакнеш окото с красивите плажуващи. Между май и началото на октомври си отваряй очите за мигриращи китове.

7. Санта Моника, САЩ 

С 5,6-те километра широки пясъчни плажове, свеж океански бриз и прогресивна атмосфера, Санта Моника отдавна е магнит за холивудските звезди. През 20-те години важни клечки в киноиндустрията и старлетки купонясват в Club Casa Del Mar. Днес знаменитостите се изплъзват от папараците в хотел Shutters оn the Beach. А ти можеш да се включиш в мачле по плажен волейбол, да се огледаш за тюлени или просто да позяпаш разбиващите се на плажа вълни.

6. Рио де Жанейро, Бразилия

Родното място на Карнавала и "Момичето от Ипанема" се слави с кипящия живот по 40-километровата си брегова ивица. Тя се простира от Копакабана, където кариоки с бронзови тела се разхождат само по оскъдни бански и джапанки по вълнистата променада в сянката на статуята на Христос Спасителя, до по-лъскавата Ипанема, обрамчена от високите сгради на Рио и скалистите върхове Доиз Ирмаус (Двамата братя).

5. Маями Бийч, САЩ

Отделен от Маями от залива Бискейн, Маями Бийч е бариерен остров (тясна песъчлива ивица, успоредна на брега) и град сам по себе си, с 14 километра атлантически плажове, чиито център е горещият Саут Бийч. Пространството с площ 25 пресечки, застроено в стил ар деко и известно като SoBe (първите букви от South Beach), се е превърнало от доста запуснато място в бляскав дом на богатите. Ако имаш път натам, паркирай и своята хавлия между тях в южния край на плажа.

4. Ница, Франция

Около 35 частни и обществени плажове се простират по крайбрежието на Ница между кея Роба Капо и летището, покрай прочутата "Променад дез Англез" и Залива на ангелите. Не си забравяй джапанките, защото плажът е покрит с малки, гладки камъчета, наречени "галетс". Входът за частните плажове, където се пекат хората от голямото добрутро, е от порядъка на 16 евро и обикновено включва само шезлонг. Като екстри се предлагат храна, хавлия, чадър и изстудено розе.

3. Хонолулу, Хавай, САЩ

Някога идилично убежище на хавайското кралско семейство от 19-и век, сега районът на Уайкики Бийч в Хонолулу e пълен с ваканционни селища, някои от които исторически, като построения през 1901-а хотел Moana Surfrider. Дългите, плавни вълни са идеални за начинаещи сърфисти, но повечето плажуващи се задоволяват да се къпят в умерено топлите, тюркоазено сини води на Пасифика и да се любуват на убийствените гледки към кратера Даймънд Хед (Диамантената глава).

2. Кейптаун, Южна Африка

Най-готиният южноафрикански град се е разпрострял на полуостров, който отделя ледения Атлантик от по-топлия Индийски океан и осигурява около 20 плажа на една ръка разстояние. Плажовете Клифтън, известни с шикозните домове, които ги заобикалят и с невероятните залези, са защитени от силните морски ветрове от планински хребет. Бризът се стоварва с пълна сила по на север, върху идеалните за сърф Милнъртън и Блоуберх. Семействата предпочитат източния Фолс Бей (Фалшивия залив) заради по-топлата вода и образуващите се при отлив естествени басейнчета с морска вода, подходящи и за малки деца.

1. Барселона, Испания

С безбройните си архитектурни перли, първокласната кухня и бурния нощен живот, Барселона щеше да е град от световна класа дори и без осемте плажа по брега на Средиземно море. Един от най-известните е дългият километър и половина Барселонета, който беше "съживен" по време на мащабното преустройство на бреговата ивица за Олимпийските игри през 1992-ра и сега е достъпен с метрото. Освен чадър и шезлонг, там можеш да си наемеш и колело за обиколки из красивата каталунска столица.

Снимки: maisongray.com

Източник: Bulevard.bg