След решение на Съвета за обсъждане проблемите в енергетиката при премиера

Цената на тока няма да се повиши от 1 август. Това стана ясно след проведения днес Съвет за обсъждане проблемите в енергетиката при премиера.

На заседанието участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БСК Божидар Данев и работодатели.

Според вицепремиера Дончев взетото решение е консенсусно и благодарение на него цената на електроенергията няма да се повиши от 1 август, както бе обявено.

Мерки за решаване на проблемите в енергетиката

Освен това ще бъдат взети мерки за решаване на един от най-големите проблеми в енергетиката - натрупаният дефицит и предстоящата либерализация на пазара на електроенергията.

Министър Петкова определи тези мерки основна причина да се запази балансът и сигурността в енергийната система. По нейни думи реформата не нарушава основният принцип на справедливост.

Основните стъпки, които ще бъдат предприети до края на месеца - промяна в законодателството относно енергетиката, при какви цени и условия обществения доставчик купува от ВЕИ. Ще бъде изграден Фонд за сигурност на енергийната система.

Друга мярка, която ще бъде предприета, е спирането на двойното субсидиране на енергийните предприятия, които са изградени със средства от еврофондовете и получават пари от държавата.

Виж още: Как да намалим разходите за ток по празниците

Последната стъпка, която предлага министър Петкова, е оптимизиране на разходите в държавните предприятия с 10%. Божидар Данев заяви, че решенията, които са взети, консенсусът, който е постигнат е изключително важен и благодарение на решенията цената на тока няма да се повишава.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента каза, че НС ще работи така че до 24 юли промените в Закона за енергията да бъдат факт и да бъдат публикувани в Държавен вестник, за да може КЕВР да има едноседмичен срок да направи анализ как всички тези мерки ще се отразят на цената на електроенергията.

Източник: Novini.bg, агенция "Фокус"