Парламентът подкрепи предложения от ГЕРБ рестарт на проекта за втора атомна електроцентрала, до края на октомври кабинетът трябва да търси инвеститор

Народното събрание  подкрепи предложението на ГЕРБ за рестарт на втората атомна електроцентрала и даде мандат на кабинета да търси инвеститор до края на октомври и да преговаря с него. Против гласуваха само от ДПС. Мнозинството обаче не подкрепи искането на БСП за падане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене". 

Депутатите подкрепиха реализацията на енергийния проект на пазарен принцип и без държавни гаранции чрез отделяне на активите и пасивите в отделно проектно дружество. При тези условия се препоръчва на правителството след октомври да предприеме действия за отмяна на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене".

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена до седем години, коментира след гласуването в кулоарите на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й до момента им четирима кандидати, които са проявили сериозен интерес.

Тя приветства постигнатия консенсус между депутатите, който "отразява в най-пълна степен интересите на нашата страна и на българските граждани" и отбеляза, че след взетото решение на парламента вече може да се пристъпи към търсене на стратегически инвеститор.

И в двете решения - и на ГЕРБ, и на БСП, е заложена възможността на пазарен принцип да се докаже, че проектът е жизнен. Затова и БСП подкрепи решението на ГЕРБ в името на политическия консенсус, уточни социалистът Таско Ерменков - "въпреки че според нас то е доста по-ограничено, но пък за сметка на това е първата крачка от 2012 г. в правилната посока".

Според зам.-председателя на "БСП за България" Жельо Бойчев обаче липсата на отмяна на мораториума връзва ръцете на правителството в преговорния процес.

"Решението на ГЕРБ аз го чета само по един начин - като липса на доверие към вас, към българското правителство, което трябва да проведе тези преговори и след това да представи вариантите за реализация. И тогава ще преценяваме кое е изгодно и кое не е изгодно за държавата, но да ви дадат мандат да водите преговори, да ви вържат ръцете… всичко друго, но това за мене е бламиране, а да не се отмени решението на парламента от март 2012 - е лицемерие, колеги от ГЕРБ", заяви той от парламентарната трибуна.

Александър Ненков от ГЕРБ опроверга твърденията на левицата, като призна, че подходът на управляващите е предпазлив, но с него се дават ясни граници за преговори:

"И вярваме, че ако бъдещите инвеститори наистина имат сериозно желание и виждат сериозен потенциал -  икономически и финансов - в този проект, те биха били склонни да поемат по-големия риск, без да твърдим с гръмки заглавия как рестартираме проекта. Нищо не рестартираме. Даваме просто мандат за следващите пет месеца да се направят евентуално проучвания какъв би бил истинският инвеститорски интерес."

"Ние подкрепяме министъра и подкрепяме правителството да намери решение, така че да реализира платеното вече оборудване с дълъг цикъл на производство. Ние ще застанем зад правителството, но в никакъв случай няма да се съгласим да изграждаме "Белене" независимо от всичко, независимо на каква цена, това няма как да стане", отбеляза на свой ред колегата му Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната енергийна комисия.

Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" все още стои в доклада на министър Петкова като алтернатива, ако не се случи проектът "Белене", уточни той пред БНР и поясни:

"Ако държавата и инвеститорите не могат да намерят общ път за строежа на "Белене", той стои като алтернатива. Защото по-лесно може да се намери финансиране за един блок, а впоследствие - за последващ осми. Но така или иначе инициативата по закон е на Министерския съвет. Така че, когато те предприемат стъпки и кажат: "Мислим, че сме готови. Проектът "Белене" може да се осъществи. Отменяме своето решение за прекратяването" - в този случай парламентът ще се съгласи с това решение на Министерския съвет и ще преразгледа своето решение."

АЕЦ "Белене" може да бъде построена без държавни гаранции, но това ще е изключително трудно, тъй като инвестиционният риск е много голям, предупреди обаче Тим Йео, председател на базирания в Лондон Международен аналитичен институт по въпросите на ядрената енергетика, който участва в ядрена конференция, организирана от БУЛАТОМ..

Пред БНР той изтъкна, че токът от централа, построена изцяло с държавни средства, ще е с 25% по-евтин от електроенергията от ядрена мощност, изградена от частен инвеститор - и добави:

"Ние вярваме, че най-евтиният вариант за България да построи нова ядрена мощност е държавата да финансира строителството ѝ и причината затова е, че държавите могат да вземат заеми при много по-ниски лихви в сравнение с частните инвеститори. Според мен позицията на страната ви да не дава държавни гаранции за проекта, може да бъде променена при преговорите с потенциалните инвеститори, защото, когато имаме технология, която се купува от страна извън ЕС, вие можете да получите пакет, който да е достатъчно добър“.

 

Източник: БНР