Според министър Бъчварова няма данни над сочения за наркобос Митьо Очите да е имало издигнат политически чадър, а с цялата ситуация покрай стрелбата по него се спекулира твърде много

Веднага след стрелбата по Митьо Очите са организирани няколко спец операции по морето. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

238 оперативно интересни лица са проверени само за една нощ. 236 места пак от оперативен интерес са посетени от органите на реда в акцията за спокойствие по морето. Инспектирани са редица хазартни зали, интернет клубове и са задържани 90 души. Проверени са и лицата, които се събрали пред болницата след инцидента. Това стана ясно малко по-късно от думите на Румяна Бъчварова на брифинг в кулоарите парламента.

"Интерпретациите по този случай надхвърлят многократно границите на истината и морала. Разбирам политическите линии на опозицията, но истината е преди всичко", коментира малко преди това тя отпарламентарната трибуна.

Румяна Бъчварова бе категорична, че нямало политически или полицейски чадър на Очите. Направени са проверки и те показват, че несебърският бос не се е ползвал с някакви протекции.

В момента са арестувани 23 души, информира още силовият министър. От 30 обявени за издирване само един все още не е установен, по думите ѝ.

Виж още: Митьо Очите тежко ранен при престрелка в Слънчев бряг

Самият инцидент с Димитър Желязков според силовия министър не показвал гангстерска война. Проверяват се всички възможни версии, коментира още министър Бъчварова. Тя отказа да отговори на въпроса кой е убиецът на бодигарда на Митьо Очите.

"Инцидентът на 8 юни с Димитър Желязков-Очите възниква след като мъжът, който живее на семейни начела с дъщерята на Желязков е влязъл в пререкания с управителя на заведения в курортен комплекс "Слънчев бряг" за две места за паркиране. По-късно приближени на Желязков са започнали да пристигат в заведението. Не са били група, не са били въоръжени и с бронежилетки", посочи Румяна Бъчварова.

В връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че отишлите в болницата след инцидента е трябвало да бъдат арестувани, Бъчварова обясни, че е нямало основание затова, тъй като събралите се пред болницата не са извършили престъпление. 

"Спрямо тях в момента са направени проверки и е установено там, където има непристойно поведение и хулигански действия, са приложени мерки. В момента, в който те са били пред болницата, не е имало повод да бъдат арестувани", аргументира се силовият министър, цитирана от Фокус. 

"В рамките само на час са разпитани, задържани и обявени за издирване. От местопроизшествието са иззети пистолети, нож. Тази нощ имаше полицейски акции, задържани са 90 лица. Издирва се само още едно лице, съпричастно към инцидента. Това са фактите, които мога да обявя публично, всички останали са плод на следствието", коментира тя.

По думите ѝ, в хода на работа по случая е установено, че само Димитър Желязков е носел бронежилетка. На място са установени задържани лица. Работата със задържаните продължава. "Лицата са арестувани непосредствено след стрелбата в районно на произшествието", каза вътрешният министър.

Малко преди това стана ясно, че има още един арестуван за стрелбата на родния курорт. Така МВР вече издирва само един от предварително заподозрените 8 извършители. Общият брой на хората в ареста заради стрелбата срещу Очите вече е 20. 

"Факт е изключително бързата реакция на полицията и вчера при моето посещение беше специализирана като организация операцията, която се проведе тази нощ, тя ще продължи. Мога да кажа, че бяха планирани няколко специализирани операции в Бургас и по Черноморието", посочи Бъчварова .

Източник: Агенция "Фокус", "Стандарт", news.bg