Църквата почита на 1 юли светите братя безсребърници Козма и Дамян, но в народната традиция празникът остава познат като св. Врач

На 1 юли църквата почита светите братя безсребърници Козма и Дамян, а в народния календар се отбелязв свети Врач - денят на билкарите, врачките и лечителите.

Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им бил грък - езичник, който обаче починал рано. Майка им Теодотия била християнка и успяла да ги възпита в християнските добродетели. Двамата се заели да изучават лечителството и свойствата на различни церове и билки. 

Легендите преписват на двамата братя множество чудотворни изцеления, като преданията разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата - да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат никакви пари за това. Оттам идва и названието безсребърници.

Според една от легендите веднъж излекували една богата жена от тежка и неизлечима болест. Тя дълго време им се молила да ги възнагради, като им предлагала множество скъпи дарове. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе три яйца - като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички - в един гроб с брат му да не го полагат.

Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церили, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.

Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Традицията повелява на 1 юли рано сутрин билкарите да разпределят билките, събрани на Еньовден, и да ги подреждат за различни болести, с които да се борят през следващата година.

Според народните поверия вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Традицияе също да се направи и обрече курбан на лечителите. Също така се меси хляб, който се раздава за здраве.

На този ден жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни, а лечителите не работят на празника на своите покровители, защото "няма да им се хване лекът".

Имен ден празнуват всички с името Козма, Кyзман, Дамян, Красимир, Красимирa и Красинa.