На този ден имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка

Православната църква почита на 11 ноември повелителя на семейството - Свети Мина. Той е познат още като покровител на бездомните и сираците, народните лечители, знахари, войни. 

На този ден всички вярващи се молят пред иконата на Свети Мина за здраве, благополучие на близките си. Според поверието молитвите, изречени в този ден, се сбъдват. 

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той служил на армията по време на управлението на Диоклетиан в Рим и едновременно с това изповядвал християнска вяра. По това време бил издаден указ да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. 

В един момент Свети Мина решил да се оттегли от войската и да продължи да общува с Бога. Дълго време той се скитал в планини и пустини, решавайки, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. 

Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. 

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

На този ден имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо и Минка.