Влагата разрушава стенописите и трябват средства за реставрацията им

Един от най-известните стенописи на Захари Зограф, този в "Свети Никола" в Бачковския манастир, където той прави първия си голям стенописен ансамбъл, с прочутия "Страшен съд", е на път да бъде унищожен заради течове по покрива на църквата.

Течовете навлажняват стените и има реална опасност това да съсипе стенописите, които бяха изцяло реставрирани миналата година, съобщи БНТ.

Евентуален ремонт на църквата би струвал около 55 хил. лв. Това обаче е много по-малка сума от необходимата за обновяването на централната църква в манастирския комплекс "Успение Богородично", където стенописите са почти заличени вече. 

Стените там са силно опушени, а някои от степнописите са силно пострадали от влагата. За реставрацията има проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Друга църква, нуждаеща се от реставрация на стенописите, е "Свети Архангели". 

В светата обител разчитат част от ремонтите да бъдат направени с финансиране от еврофондове.  

Следващата седмица, пловдивският общински съвет ще гласува отпускането на 52 хиляди лева за належащите ремонти в Бачковския манастир.

Източник: БНТ