Според писателя социалистическото възпитание да чакаме някой друг да мисли за нас е сред най-големите беди на обществото ни

Българите още страдаме от нашето социалистическо възпитание, че все някой друг мисли за нас, че все някой ще ни ръководи, и чакаме някой месия да ни оправи. Това каза писателят Стефан Цанев в интервю за Нова телевизия и посочи това като една от големите беди на нашия народ.

"Мързи ни да отидем да гласуваме. Това е най-страшното. То говори не за апатия, не за безгрижие, а за едно нарушено самосъзнание", коментира писателят. 

Българинът чете

Според него обаче твърденията, че българинът не чете не са верни.

"Българинът чете много – дори само минете по площад "Славейков" и вижте тази книжарница на открито, каквато няма никъде по света. Хората в България четат книги въпреки интернет", коментира писателят.

Емиграцията - симптом, че една държава е пред загиване

По негови думи най-големият проблем пред общество ни е фактът, че много млади хора избират да емигрират.

"Това е най-страшният симптом, че една държава е пред загиване. Причината е в цялата политическа система и всички, които ни управляват, са виновни за това", предупреждава Цанев.

Макар да храни все по-малко илюзии, че скоро страната ни ще се оправи, той казва, че е оптимист за България. А с книгите си иска да внуши самочувствие на българите и да ги накара да осъзнаят, че са достоен народ.

Източник: Нова телевизия