Бившият лидер на БСП определи предложението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като най-голямата си политическа грешка

Делян Пеевски е най-голямата политическа грешка на бившия премиер и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Признанието си той прави в интервю за сп. "Биограф". Миналата седмица бившият лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС навърши 50 години. 

"Извинявайте за Пеевски, това бе най-голямата ми политическа грешка. Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение", споделя той в интервюто, цитирано от "Дневник".

"Признавам, че е допуснах "по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу политическия им лидер Ахмед Доган, да преосмисли исканията си и, че избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили", заявява Станишев.

"Обяздените протести" и падането на кабинета "Орешарски"

"Тези граждански протести доста бързо бяха "обяздени" политически, че бяха тежко финансирани от ГЕРБ и от други субекти, за да се постигнат съвсем други цели. Именно затова и много хора продължиха да ни подкрепят срещу перспективата да се върне на власт ГЕРБ. Днес се питам къде са "умните" и "красивите", когато правителството взе 16 млрд. дълг? Защо не протестират, не обграждат парламента", продължава Станишев.

"Моето убеждение е, че правителството не падна заради протестите. Протестите бяха преодолени. Те замряха, кабинетът започна да работи все по-ефективно и започна да дава резултати, при това в една безумно изкривена обществена среда на омраза", коментира още Станишев от дистанцията на времето събитията през 2013 г.

Виж още: Корнелия Нинова измести Миков от лидерското място в БСП

Бившият лидер на социалистите за първи път разкрива, че Лютви Местан е свалил кабинета на Пламен Орешарски, защото се бил договорил с ГЕРБ. 

"То падна, защото нашият партньор Лютви Местан, както той вече самият официално заяви, имаше друга визия за присъствието на ДПС в политиката. Тази визия беше, че ДПС трябва да влезе във властта през дясното. Той очевидно се бе договорил зад гърба ни, задкулисно, с ГЕРБ и не бе случайно прословутото кафе в Кърджали. Планът беше - пада кабинетът на Орешарски, предсрочни избори и те с ГЕРБ правят правителство. Но тази сметка се оказа крива. ДПС плати много тежка цена за тази грешка и заблуда на Местан и на неговите конструкции", обяснява Станишев.

Източник: сп. "Биограф", "Дневник"