В ЕП няма установена процедура за сваляне на имунитет и затова бившият лидер на БСП се обръща към Шулц

Бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев изпрати писмо до президента на Европейския парламент Мартин Шулц, в което настоява за съдействие за сваляне на депутатския му имунитет, за да може по-бързо да изчисти името си.

В правилника на ЕП няма процедура за отнемане на имунитет, каквато има в българското Народно събрание и затова Станишев се обръща към съпартиеца си в ПЕС.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на петима народни представители, както и на евродепутата Сергей Станишев.

Ето го пълния текст на писмото на Сергей Станишев до Мартин Шулц:

"ДО Г-Н МАРТИН ШУЛЦ
ПРЕЗИДЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент.

Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени" документи, започнато по чисто политически причини. Престои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си.

Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.

Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции.

С уважение,

Сергей Станишев
Член на Европейския парламент"