Ветераните в правителството Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Владислав Горанов са единствените, които получават повече от четворка, но най-висок остава рейтингът на Бойко Борисов. Какво каза той в интервюто си по повод годишнината (видео)

Министрите от третото правителство на Бойко Борисов приключват първата си година почти с добра средна оценка от българските избиратели - 3,71 по шестобалната система.

Данните са от независим телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 13 и 17 април сред 1000 пълнолетни българи.

Най-висока средна оценка получава вицепремиерът Томислав Дончев, което явно е признание за неговия експертен образ и балансирания му политически подход, обобщават социолозите. Неговият резултат е добър не само сред поддръжниците на ГЕРБ, но и сред по-широката политическа база в дясното и центристкото пространство.

Още няколко министри са оценени над средното, сред които са и четирима министри - ветерани от предишните кабинети на Бойко Борисов начело с Лиляна Павлова (4,12) и Владислав Горанов (4,02), единствените други с оценка над 4.

За отбелязване е добрата оценка за двамата вицепремиери на "Обединените патриоти" (Красимир Каракачанов с 3,9; Валери Симеонов с 3,85), които не само за пръв път са във властта, но и представляват сравнително малка политическа сила. По-голямата част от министрите обаче получават оценка под средната за кабинета.

Като основни фигури в правителството финансовият министър и вицепремиерите са с добри позиции, най-ниски са оценките в най-невралгичните ресори, а ресорите, свързани с европейските фондове и председателството на ЕС, са в челото, обобщават още от "Галъп".

През годините министър-председателят Бойко Борисов запазва най-висок рейтинг на доверие в сравнение с всички министри и по този начин в известен смисъл ги "дърпа" напред. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия по повод година от встъпването си в длъжност като правителствен ръководител за трети път той обобщи:

"Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева. Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа."

Пред водещите на "Здравей, България" Аделина Радева и Виктор Николаев премиерът коментира и актуални обществено-политически теми.

За казуса с "Иванчева" и борбата с корупцията

Борисов беше категоричен: "Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва", а по повод зрелищния арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева отбеляза: "Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност."

Той призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.

За коалиционните партньори

Борисов подчерта, че Европа няма никакви критики към България, що се отнася до действията на партньорите в управляващата коалиция.

Доверието в нас е толкова голямо, че освен похвали за България, аз друго не съм чул, каза премиерът, а за посещението на Волен Сидеров в Крим коментира:

"Той иска да си запази лицето на партията си пред своите избиратели. Да каже: Да, ние сме тук, защото нямаше друг начин да се направи правителство, но запазваме ценностите на "Атака"..."

По повод вчерашното искане на Веселин Марешки от партия "Воля" за референдум относно членството в НАТО, министър-председателят изказа мнение, че това е свързано с предстоящите догодина избори:

"На местните и европейски избори ще отидем като отделни партии. Волен Сидеров иска да си привлича електорат от проруски настроените хора. Валери Симеонов си има няколко теми: туризъм, тютюнопушене, телковете. Всеки иска да си запази лицето пред избирателите си. ВМРО си имат своите позиции. Ето, когато бяхме в Скопие с Доналд Туск, Краси Каракачанов ми пусна декларация, че е против Сърбия да влиза в ЕС."

Според Борисов е нормално всяка партия да има различни възгледи, стига да се придържа към коалиционната програма. 

Има ли конфликт между правителство и президент?

"Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. А Радев се държи като президент само на две партии - БСП и ДПС" - така премиерът оценява словесната битка между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

За да има разбирателство, той е разпоредил "министрите всеки ден да искат срещи с президента", защото:

"Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бих се превърнал в президента."

За бойната ни техника

Президентът говореше, че авиацията е приземена, а ще прави парад на 6 май, отбеляза Борисов по повод изказване на държавния глава Румен Радев преди време.

Министър-председателят коментира и покупката на три самолета "Спартан". По думите му: "Договори за поддръжка няма. Сега правим от два един. А в тях няма нито пушки, нито картечници, нито нищо."

Без оръжия били и 12-те ни кугъра, от които в момента летят само четири - "другите стоят на земята и са неизползваеми". Според него трите "Пантер", които авиацията ни притежава, били прекалено скъпи дори за френската армия.

За еврото и еврозоната

"Истински се надявам животът да не стане по-скъп след приемането на еврото. Разбира се, търговците могат да имат спекула - както в случая с черешите", заяви премиерът. Той обаче бе категоричен, че приемането ни в Еврозоната би донесло позитиви за страната.

Полагаме много усилия, защото това ще намали лихвите по кредите и ще даде една стабилност, убеден е Борисов и напомни, че България е една от малкото страни, които не са продали златото си при първия му мандат.

За свободата на словото

Той коментира и скорошния доклад на "Репортери без граници", според който страната ни е едва на 111-то място по свобода на словото:

"Проблемът на свободата на словото е в собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим. Какво можем да направим ние? Нима БНР и БНТ работят за правителството или виждате проправителствена политика? Нито едно интервю не съм дал там. Затова сега има закон да се извади всичко, да се сложи на масата, Европарламентът се занимава с това. Ние как да регулираме този въпрос? Какво да направим, за да спрем Пеевски и Прокопиев да воюват? Аз не знам и затова нищо не правя."

Според него: "Ако българският парламент днес напише доклад за САЩ само с цитатите от техния президент по време на предизборната кампания, то ще е чудовищно".

За двойния стандарт при храните

Потребителят трябва да бъде наясно какво купува, категоричен е Борисов. Той смята, че би било удачно дори да има две различни цени за един и същ продукт - една за стоката в чистия й вид и друга - за храната или напитката с недотам полезни добавки.

Освен това призовава всички да четат етикетите на стоките, които слагат в пазарската си кошница - и припомни: "Аз съм отраснал с маргарин, защото маслото по време на социализма беше скъпо. Редили сме се родителите по два-три дни на опашки, за да купим адаптирано мляко за децата си, когато управляваха БСП. Но това много бързо го забравиха."

За Западните Балкани

Темата за развитието на Западните Балкани засяга пряко България - най-вече заради мигрантите, изтъкна министър-председателят - и уточни:

"Ако успеем да постигнем хармония, убеден съм, че Балканите ще станат едно от най-хубави места. А това, че и австрийското председателство си го поставя като приоритет, ме прави умерен оптимист, че за Балканите може да има и различна съдба от масовите гробове."

Той е категоричен, че "район, в който се воюва", отблъсква инвеститорите.

За казуса "Желяз Андреев"

"Направихме с главния прокурор среща, имаме прекрасен контакт с тези хора, тече следствие и тук, и в Щатите. Всяка дума, казана от мен, би могла да бъде проблем", заяви Борисов относно случая с Желяз и добави, че до няколко седмици у нас ще бъдат зам.-държавният секретар и главният прокурор на САЩ.

Той изрази надежда, че казусът ще се разреши благоприятно за българите, чието екстрадиране бе поискано от Вашингтон заради нарушаване на американското ембарго за Сирия.

Източник: "Галъп интернешънъл", Нова телевизия