Според премиера чрез президентските избори ДПС се опитва да влезе в изпълнителната власт

"ГЕРБ и ДПС никога не могат да управляват заедно. Сложете това в началото, в средата и в края на изречението, което ще кажа." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия. Такъв бе отговорът му, когато водещите му припомниха думите от миналата седмица, че би подкрепил този, който дава излаз към властта.

"Съжалявам, мислех, че имате по-дълбок анализ. Хубаво е, когато говорите, да ме гледате. Нека го обясня по-простичко, за да разберете. ГЕРБ и ДПС нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план могат да управляват заедно. Заявили сме го не 1,2,3,5 пъти. Бил съм благодарен за тези 5,6,7 случая, когато са ни подкрепяли за закон. Когато нашите партньори от Реформаторския блок са недисциплинирани и все обичат да ходят на работа, сме поддържали кворум", каза Борисов.

След което коментира Ахмед Доган:

"Знаете, че съм от "Реал" (Мадрид), но Меси е гениален. Доган прави с българските политици това, което прави Меси в "Барселона". Доган ги меша и финтира непрекъснато. Оставя ги в положение да не знаят какво правят. ГЕРБ единствени не са влезли в тази игра."

След това обясни, че чрез президентските избори ДПС се опитва да влезе в изпълнителната власт.

Социологическите агенции работят за пари, смята още Борисов. Така той коментира факта, че според някои проучвания има драматична близост между Румен Радев и Цецка Цачева на президентските избори на 6 ноември.

"Не ги гледайте изследванията, защото и социологическите агенции работят за пари, така че който им поръчва такива резултати, ги дават. Аз вярвам само на една, според която се очаква добра избирателна активност и българите ще изберат добър президент", каза Борисов.

Водещите го попитаха не е ли рискувал прекалено, като се е зарекъл да подаде оставка, ако кандидатката на ГЕРБ не спечели изборите.

"Това е почтена позиция. Ако не си първа политическа сила, нямаш претенциите да управляваш. Видяхте експеримента "Орешарски" докъде доведе - втората сила се съюзи с третата, четвъртата. Не смятам да подавам оставка. Смятам, че Цачева ще даде по-добър резултат", добави премиерът.

Според него ако за българския народ има нещо противно, това е моделът "Орешарски". Всички, дори БСП, бягат днес от него като дявол от тамян. А ДПС Изкарали сега Орешарски за кандидат-президент.

Румен Радев - Новият Орешарски

Според него "Радев ще бъде новият Орешарски", т.е. ген. Радев ще бъде също толкова зависим, колкото е бил Орешарски, уточни премиерът.

"ДПС познава тези, от които зависи Радев да стане Орешарски №2. Радев с гласовете на ДПС, станал президент, ще е същият този зависим, какъвто е Орешарски. Неслучайно и Бареков го прибраха пак да обиколи студията. Неуспешно, но той продължава да е в тази схема", на мнение е Бойко Борисов. 

"Двете каки" 

Водещите на Нова телевизия повдигнаха темата и за записите, станали известни като "Двете каки", които бяха публикувани от сайта "Бивол". Това видимо изнерви премиера, който реагира остро

"Какво да ги проверяваме. Събирате се две врачки и си говорят някакви неща. Те си имат едно студио и сигурно и сега си записват там разговорите", заяви той в отговор на въпрос дали истинността на казаното в записите трябва да бъде проверена.

"Нямам нищо общо нито с Ченалова, нито с Янева. Нищо не съм разпореждал на главния прокурор. Явно вие обаче не слушате какво съм говорил или някой ви е казал пак да ме питате", негодува Борисов по адрес на въпросите на Ани Цолова и Виктор Николаев.

За работата с реформаторите

Премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че всички министри работят комфортно с него, в приятелска и задружна атмосфера. Така той отговори на лидера на ДСБ Радан Кънев, който счете свикване на извънредно заседание на Министерския съвет и появили се в медиите думи на премиера към министрите в средата на октомври като мъмрене и дори използва нецензурно обръщение спрямо Борисов.

"Нямаме нито един спор до този моменти и те са го декларирали", категоричен бе Борисов.

Премиерът заяви, че е направил всичко възможно да има единен кандидат за президент в дясното пространство, но от думите му стана ясно, че не се е получило.

В края на май тази година ДСБ поиска издигането на независим кандидат за президент, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторите, и дори лансира името на Росен Плевнелиев като евентуална кандидатура. По-късно държавният глава заяви, че няма да се бори за втори мандат.

"Министър Ненчев ми е свидетел - направих всичко възможно да има един кандидат в дясно. Щяхме да победим по-лесно. С него говорихме, че от ГЕРБ можем да дадем кандидат за президент, те да дадат вице. Той каза, че всички са съгласни, но понеже Радан и Атанасов искат да им се обадя лично и да им го предложа и тогава да се съгласят, обадих се на Атанасов, той каза, че „има хляб" в това. После на Радан, а той в Австрия на екскурзия, каза искам, ама съм зает, като дойда в сряда, ще се обадя, вечерта ще се видим. И аз си мисля, че действително става. В сряда сутрин гледам пресконференция, Атанасов и Радан Кънев обясняват как по-лошо от ГЕРБ няма. Канцелирах срещата и приключих", обясни премиерът.

Ролята на "Капитал" 

Впоследствие той сам пожела да коментира и интервюто на Цветан Василев пред "Капитал", заявявайки, че това е обединен фронт между банкера и собственика на "Капитал" Иво Прокопиев. 

"Прокопиев навремето идваше да се оплаква при мен, че Цветан Василев иска да го убива. Искаше помощ. А сега му пуска интервю след интервю. Двамата анаправиха фронт срещу мен", заяви премиерът. 

Той отхвърли обвиненията, че е участвал в продажбата на Виваком, заявявайки, че няма нищо общо с това. 

"Булгартабак се продаде по времето на министър Трайчо Трайков,продаде го Сити банк - американска банка. Взеха се 110 млн. евра. БТК стана изцяло частна. Продажбата се извършваше в Люксембург между частници.  Мадлин Олбрайт ми се обаждаше, искаше да говорим по тази тема. Защото имаше много кандидати. Отказвал съм на всички да говоря дори за Виваком. Отказал съм на всички комании, които искаха, среща", коментира Борисов. 

Той също така заяви, че Делян Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ. 

"Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ. Докато кръгът "Капитал" е имал нещо общо. Те са ми предложили 5-6 министри, докато ги видя какви са и да ги изгоня. Защото не ме питате за Прокопиев, а все за Пеевски. Единият е влиял на БСП във властта, другият влияеше на мен в началото. Доведоха министри, ставаха, взех ги. Тия, които не ставаха, ги махнах", заяви премиерът. 

На въпрос кои са министрите, които са му били предложени, той изброи Нона Караджова, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и настоящия президент и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. 

Източник: Нова телевизия