Централната избирателна комисия възприема като медии само тези, които са контролирани от СЕМ

Интернет сайтовете не са медии и не предоставят медийни услуги, тъй като не се регулират от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това становище защити Мария Бойкинова, член на ЦИК, по делото, което беше образувано по жалба на Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон. 

Причината е решението на ЦИК, с което на партиите, коалициите и инициативните комитети се отнемат медийните пакети в изборите за президент и за агитация по въпросите на референдума в интернет сайтовете. Пакетите вече ще се ползват само в телевизии, радиа и вестници с национален обхват. 

От партията на Капон оспорват определения в решението, като "национален тираж", които нямат правна формулировка. Според адвокат Бенлиян по този начин ЦИК излиза извън рамките на Изборния кодекс.

В жалбата е отбелязано още, че ЦИК ограничава всички регионални медии - електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили "националния обхват" и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век.

Мария Бойкинова защити решението за медийните пакети, като се позова на Изборния кодекс. В него е посочено, че средствата от 40 хил. лв. се предоставят на инициативните комитети и партиите за заплащане на на доставчиците на медийни услуги.

"ЦИК не прави тълкувание на понятието "медийна услуга", а определя как да бъдат изразходвани средствата", коментира в съдебната зала Бойкинова. Според нея интернет сайтовете не попадат в обхвата на понятието за медийни услуги и те не попадат в регулацията на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Ние пък бяхме останали с впечатлението, че медия е всеки канал за комуникация, предаващ информационно/новинарско, развлекателно, образователно или рекламно съдържание, чрез телевизионно излъчване, радио излъчване, хартиени формати, по телефона, чрез външна реклама или чрез интернет. Но очевидно в ЦИК имат разбиране, различно от повечето речници.