Министърът на културата Вежди Рашидов нареди глоба за собствениците от по 30 хил. лв. и ги задължи да възстановят складовете в оригиналния им вид

44-годишният бездомник Любомир Данчев беше екстрено задържан вчера и привлечен като обвиняем за умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив. 

Според прокуратурата Данчев, осъждан многократно, криминално проявен и без постоянен адрес, е запалил една от четирите сгради, паметници на културата, а огънят се е разнесъл върху останалите. Днес главният прокурор Сотир Цацаров пристига в Пловдив за "набелязване на спешни мерки по разследването на случая", пише в. "Сега".

От прокуратурата съобщиха, че е "извършен външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства - снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара". За повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда от 5 до 15 години затвор. 

Бездомният мъж разказа пред пловдивския сайт traficnews.bg, че живее на последния етаж в склада от 35 години и има алиби, защото когато започнал пожарът, е бил на работа наблизо в "каравана, на която пише "Шуменско". Като разбрал за пожара, тръгнал към склада, за да си вземе багажа, но не успял да влезе в горящата сграда. Данчев не е единственият обитател на складовете.

Според него огънят е тръгнал от "неговия" етаж, но от друга стая, а палежът на карето, известно като Тютюневия град, е умишлен. 

Реакцията на властите

В спешен порядък вчера община Пловдив установи собствениците на опожарените сгради, а министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че ще ги глоби с по 30 хил. лв. и ще ги задължи да възстановят складовете в оригиналния им вид. Както обикновено след такива случаи властите се засилиха да правят промени в законите.

Според Рашидов 30 хил. лв., колкото е максималната глоба за безстопанственост на паметници на културата, е крайно недостатъчна сума. Затова през септември министерството ще предложи промени в Закона за културното наследство, с които глобите да бъда завишени.

Кметът Тотев пък отрече да има инвестиционни намерения за строеж на мол или хотел на мястото на изгорелите складове на ул. "Иван Вазов".

Трябва да си пълен малоумник, за да направиш такова нещо, това е диващина, коментира Тотев инцидента, който застраши живота на хората от околността, както и намиращата се наблизо цигарена фабрика. 

Вчера пред общината продължи протестът на граждани от сдруженията "Да спасим Тютюневия град" и "Обществен съвет за култура и културно наследство". Гражданите, които не бяха допуснати до брифинга на кмета Тотев, поискаха независима експертиза на състоянието на складовете, както и цялостна стратегия за възстановяването им. Хората настояват още общината да откупи сградите. 

До утре включително районът на тютюневите складове остава затворен, за да бъдат обезопасени сградите, а маршрутите на два автобуса са променени.

Експертното мнение

"Много е рано да се коментира дали пожарът в Пловдив, който унищожи тютюневи складове - паметник на културата, е умишлен или причинен от непредпазливост, но по-скоро не е умишлен", коментира вчера сутринта пред Би Ти Ви шефът на пожарната главен комисар Николай Николов. 

Той призна, че все пак и неговата първа мисъл е била за умисъл, но това са прибързани оценки. По повод обвинения, че пожарникарите не са били достатъчно бързи, Николов обясни, че "няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове - става дума за стара дървесина, която е на 150 години".

Собствениците

Общината се размина с прокуратурата относно собствеността на имотите в Тютюневия град. Според кмета Иван Тотев собственици на четирите сгради, които пламнаха в събота, са две фирми. "Р.И.П.А" ООД, която според регистрите е на бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия и на Паоло Каральо, притежава три от складовете, а фирмата "Галъкси Пропърти Груп" е собственик на четвъртия.

Според регистрите актуалното име на фирмата е "Галакси инвестмънт груп" и е собственост на Антон Щерев и Атанас Петров. Така е записана фирмата като собственик и в съобщението на прокуратурата. Оттам обаче твърдят, че все още се установява собственикът на един от пострадалите имоти. Според обвинението пожарът тръгва от склад, който е притежание на "Р.И.П.А.". Общо 30 фирми имат собственост в Тютюневия град по информация на общината.

Източник: в. "Сега", traficnews.bg