В тезите на Симеонов относно гласуването на наши сънародници в чужбина има сериозни пукнатини

Промените в Изборния кодекс предизвикаха горещ дебат. Основният защитник на спорните поправки бе лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който многократно изтъкваше предимствата на предложенията за изменения в изборните правила. 

След излязлото в интернет писмо на Симеонов към българка в чужбина, социологът и член на ЦИК Цветозар Томов публикува във "Фейсбук" факти, които обаче показват, че лидерът на Патриотичния фронт не е прав, като твърди,че гласуването в чужбина е много скъпо и безмислено, тъй като желаещите да участват в изборите са малко. Томов показа три лъжи и два спорни момента в тезите на Валери Симеонов относно Изборния кодекс.

Ето пълната му публикация:  

"Без да вземам по същество отношение спрямо тезите на г-н Валери Симеонов относно гласуването извън страната (приемам, че има право да отстоява гледната си точка), ще отбележа следното:

1. Не е вярно, че цената на гласовете извън страната е толкова висока, колкото твърди г-н Симеонов. Всъщност, това не са най-скъпите гласове. Най-скъпи са гласовете на хората, гласуващи в подвижни избирателни секции. Ако ще въвеждаме икономически съображения за ограничаването на избирателни права, да започнем ли с тях? Ще припомня, че гласуващите така са трудно подвижни хора.

2. Не е вярно, че увеличаването на секциите в република Турция е довело до увеличаване на гласовете, подавани там. Тъкмо обратното - през 2014 г. гласовете извън Турция за пръв път бяха с 50% повече. В Турция гласовете намаляха спрямо предходни избори.

3. Не е вярно, като цяло, че секциите извън страната досега са били излишно много, тъй като хората не гласуват. През 2014 година средният брой гласуващи в секции извън страната надхвърля 300 души, а в страната е по-малък.

4. Приемайки, че гласовете, подадени в Турция, са непропорционално много спрямо общия брой на българите, живеещи в чужбина, ще посоча, че има две възможности. Първата - да увеличим броя на секциите извън Турция, за да създадем по-нормални условия на избирателите там да гласуват. Втората - тази, която бе приета - да пречим на българите в чужбина да упражняват избирателните си права. Защо избираме втората?

5. Ако все пак смятаме, че който живее в чужбина не трябва да има същите избирателни права, както този, който живее в страната, защо не искаме промяна на чл 26 ал. 1 от Конституцията? Защото е по-трудничко или защото ще проличи колко цинични диваци сме всъщност?"

Виж още: Валери Симеонов към българи в чужбина: Не ни се мотайте в краката